Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Без одговора ЕУ о наставку дијалога

Ђурић: Без одговора ЕУ о наставку дијалога

20. април 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да из Европске уније нема одговора кад ће се Приштина вратити за преговарачки сто.

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је новинарима у Београду рекао да је јуче разговарао са директорком Одељења за западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст, али да није чуо одговор на питање шта ће ЕУ урадити како би приморала Приштину да спроводи договорено.

Према његовим речима, Београд је у том разговору показао спремност да се наставе разговори у интересу српског народа, у циљу повећања колективних политичких права и стварања Заједнице српских општина.

"А нисам, морам да вам признам, могао да чујем одговор на питање шта ће ЕУ урадити да притисне Приштину да спроводи договоре, нисам могао да чујем одговоре на питање када можемо да очекујемо поново Приштину за столом у Бриселу", рекао је Ђурић.

Он је истакао да Београд спроводи све на шта се обавезао, истичући, међутим, да је договор о стварању Заједнице српских општина и о учешћу Срба на КиМ један од гараната њиховог положаја у јужној покрајни.

Исто тако је, наводи, и позиција Београда да не прихвата чланство у међународним организацијама и разговор о статусу гарант нашег територијалног интегритета и суверенитета.

Говорећи о изјавама о уједињењу Албаније и Косова, Ђурић је рекао да је и на данашњем амбасадорском форуму упозорио представнике 40 земаља о опасностима идеје велике Албаније и преливања нестабилности на низ држава у региону, до чега би могло да дође због јачања екстремизма, национализма и шовинизма.

Каже да је било речи и о верском екстремизму, који је у порасту, будући да је 10 до 15 одсто популације на КиМ приступило верским групама које носе предзнак екстремних група.

Према његовим речима, на КиМ постоји социјално темпирана бомба са 65 одсто незапослених Албанаца, 45 одсто становништва који, по међународним критеријумима, живе испод границе сиромаштва, као и с бившим командантима терористичке ОВК, који се, наводи, налазе и на челу привремених институција самоуправе у Приштини.

"То је једна врло незахвална позиција за нас", рекао је Ђурић, али је истакао да ће се Србија борити, између осталог, и за истину и против "шарених и ружичастих слика о томе како је 10 година после једнострано проглашене независности КиМ све у реду".

Он истиче да на КиМ ништа није у реду, да Срби нису заступљени како би требало, да Албанци не живе добро, да институције не функционишу како треба.... "Треба одговорно да разговарамо и са Албанцима и међународном заједницом о томе како да се то поправи", рекао је Ђурић и истакао да српска страна даје активан допринос настојањима да се та ситуација поправи.