Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Никада нећемо одустати од Косова и Метохије

Ђурић: Никада нећемо одустати од Косова и Метохије

24. јун 2017. Извор: Танјуг

Никада нећемо одустати од Косова и Метохије и наше највеће оружје је истрајност, поручио је вечерас у Београду директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Фото: Канцеларија за КиМ

Он је, у обраћању на почетку концерта "У сусрет Видовдану", у организацији Покрета за Косово и Метохију у Србији, рекао да је Видовдан српски завет, завет свих Срба ма где живели и радили.

Видовдан, како је истакао, је подсетник и огледало, те не чуди што се наша истородна браћа Горанци поздрављају са: "Ће се видимо на Видовдан".

"На Видовдан се увек све показује, показује и ко је вера и ко невера, ко је спреман да се бори за свој народ и за Косово и Метохију, те је прилика да поручимо свима онима који стрепе, али и онима који се надају и радују помисли да бисмо могли да одустаемо да никада нећемо одустати од наше борбе за Косово и Метохију", подвукао је Ђурић.

Рекао је да нећемо прихватити никакву отимачину наше земље, наших лепих градова и одустати од борбе да улице Пећи, Приштине, Призрена, Гњилана, Урошевца, поново жагоре и српским језиком.

"Пре само 17 година из тих наших градова протерано је 250.000 људи, а да о томе не можемо да чујемо ниједну реч од најодговорнијих у међународној заједници, као и оних који позивају на мир и сарадњу у Приштини, а који када окрену леђа говоре да Срби никада не треба да се врате. Наше највеће оружје је истрајност", нагласио је Ђурић.

Казао је да су Срби спремни да чекају и боре се за Косово и Метохију.

Ђурић је указао да смо у 20. веку 11 пута преко наших леђа издржали да се промене окупаторске и ослободилачке заставе.

"Тако данас из Београда, сутра из Грачанице, а једног дана из Призрена и Приштине можемо поручити да никада нећемо одустати и да ћемо слободу као народ дочекати", подвукао је Ђурић.

Рекао је да је сврха постојања наше државе, разлог због кога су наши преци војевали битке, научници стварали и градили нашу околину и окружење, да можемо да негујемо баштину, културни идентитет, чувамо наше песме и игре, ћирилично писмо, све што наш чини оним што јесмо.

Истакао је да не имитирамо друге и да ћемо нашим идентитетом допринети Европи.

Председник покрета за Косово и Метохију у Србији Мирослав Стојановић нагласио је да је Видовдан митски датум пун симболике.

"Видовдан је велики за сваког Србина, сабирамо се око нечеге што је одредила генетика, срж идентитета, а то је бити Србин. У тешким тренуцима за наш народ смо одлучни да се боримо и не заборавимо ко смо и одакле смо, наше светиње, цркве и манастире, колевку нашег псотојања наше Косово о Метохију", нагласио је он.

Истакао је да није лако носити бреме православља у новом поретку, где историја, култура, традиција и језик нису поштоване вредности, а ми знамо да оне одређују идентитет једног народа.

Видовдан је, како је подсетио, најсветији дан у нашој историји, који је одредио судбину Србије, иако је тада готово цела Србија страдала у име хришћанства.

У програму, којем су присуствовали заменик покрајинског премијера Бранимир Стојановић, као и представници Амбасаде Руске Федерације и Кине у Београду, учествовали су КУД "Копаоник" из Лепосавића, национални анасамбл народних игара и песама "Венац", гуслар Милан Анђелковић, као и вокални солисти Анђела Ројевић, Мирјана Богосављевић и Јефимија Ђиновић.

У оквиру концерта приказани су филмови о Ђаковици, Пизрену, Приштини, Метохији, Гњилану, Косову Пољу, Пећи...