Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: ЕУ отворено да каже – шта је услов

Вучић: ЕУ отворено да каже – шта је услов

14. јул 2017.

Председник Србије Александар Вучић позвао је Европску унију да "јасно и отворено каже" шта се од Србије очекује по питању Косова и Метохије. После састанка Високог савета за сарадњу Грчке и Србије у Солуну, Вучић је рекао да Србија жели да зна у ком року може ући у ЕУ кад испуни све услове, јер би са тим знањем људи били мотивисанији, а реформе би биле лакше и брже спроведене.

Фото: Танјуг

Он је рекао да не очекује одговор на то питање, јер нико не може да га пружи, али да ће наставити да пита.

Додао је да је свима јасно да је највећа препрека Косово и позвао ЕУ да јасно и отворено каже шта се од Србије очекује по том питању.

"Очигледно је да је реч о политици, ЕУ би требало да нам каже каква је то политика. Иза различитих примедби око поглавља 23 и 24 крије се Косово. Да је све у реду по питању Косова, били бисмо шампиони и у људским правима. Чека се да се види шта ће бити око Косова, али кажите нам отворено шта је то што треба да направимо и до када", рекао је Вучић.

"Ми немамо алтернативне путеве, налазимо се на европском путу и фер је да грађани знају када могу да очекују (чланство у Унији)", додао је Вучић.

Према његовим речима, постављање таквих питања не значи да Србија "кокетира са другима" већ да тражи поштовање и исти третман какав су имале и друге земље. Он је додао да је Србија спремна за ЕУ подједнако као и Бугарска и Румунија 2007.

Председник Србије је захвалио грчком премијеру Алексису Ципрасу на подршци европском путу Србије и непризнавању независности Косова. Вучић је навео да је од Ципраса чуо и разумео поруку да и Грчка и ЕУ очекују мир и стабилност, као и да Србија жели да "остане стуб стабилности", да унапређује односе са суседима и у таквим условима остварује даљи економски раст.