Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Важно да разговарамо с Албанцима

Ђурић: Важно да разговарамо с Албанцима

23. јул 2017. Извор: РТС

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да је Србији у интересу дијалог са Албанцима. Поручио је да Србија од разговора никад није бежала и подсетио да је и председник Вучић јавно позвао на унутрашњи дијалог о односима Срба и Албанаца. Када је реч о злочину у Старом Грацком, Ђурић је истакао да ратни злочин не застарева и додао да је у интересу Срба и Албанаца да правда буде задовољена.

Фото: РТС

Марко Ђурић је, коментаришући формирање парламентарне већине на КиМ рекао да ће Срби доносити одлуке уз консултације са Београдом, што сматра природним. "Мој савет њима је – само полако, без журбе. Нека се прво албанске странке расправе међу собом па ћемо видети да ли постоји простор да разговарамо, не о политичким позицијама, него о могућности да се остваре неки од српских економских и политичких интереса", навео је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

Хашим Тачи за сутра је заказао консултације с представницима посланичких група у вези са термином одржавања конститутивне седнице парламента.

Ђурић је навео да је могуће да ће процес формирања већине потрајати и истакао да га често питају која би опција за Србију била најбоља. Навео је да није једноставно размишљати о томе, али каже да Срби не бирају представнике албанског народа.

"Важно је да с њима разговарамо и да држимо чврсто наш интерес. Нек се они свађају и мире, ми треба само да гледамо да се не нађемо између чекића и наковња", каже Ђурић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Ђурић је рекао да је Београду у интересу да разговара. Каже да би он волео да се постигне споразум али истиче да то мора да буде у интересу српског народа а не само у интересу албанског.

Како каже, ако би у довољној мери били задовољни или незадовољни Срби и Албанци, то би било позитивно.

"Ми од разговора никад нисмо бежали и председник Вучић је јавно позвао на дијалог о односима Срба и Албанаца", рекао је Ђурић.

Истакао је да тај позив није дошао без разлога и да је важно да се та унутрашња тема отвори и да сами себи понудимо одговор о циљевима, средствима и могућностима. Најавио је и да ће Александар Вучић сутра у једним дневним новинама имати опширан ауторски текст о томе.

Ђурић је истакао жељу да се кроз разговор тражи решење а не да се проблеми остављају будућим генерацијама.

Критиковао је "све оне који нападају Вучића" због тога и додао да је у томе разлика између државника и политичара. Политичари размишљају само о изборима, рекао је, а државници како да не оставе терете из прошлости и како да реше проблеме па макар то значило политичке изазове за њих лично.

Ратни злочин не застарева

На годишњицу злочина у Старом Грацком Ђурић је поручио да ратни злочин не застарева и истакао да злочинци тога треба да буду свесни. Навео је да Србија неће одустати од тога да правда буде задовољена, што сматра да је у интересу и Срба и Албанаца.

Кажњавањем тог злочина осигурава се да се такве ствари више не догоде ни Србима ни Албанцима, истиче Ђурић.

Рекао је и да би тај злочин морао да се нађе пред Специјалним судом.

"Ако тај суд буде стварно заинтересован да суди злочинцима, ми ћемо му у томе помоћи", рекао је Ђурић.