Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Српске жртве неће бити бачене у сену

Ђурић: Српске жртве неће бити бачене у сену

23. јул 2017. Извор: Танјуг

На данашњи дан обележава се 18 година од убиства 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко код Липљана, а директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да се карактер једног друштва одређује и по његовом односу према жртвама и поручио да Србија неће дозволити да ове и све друге жртве буду заборављене и бачене у сену.

Фото: Канцеларија за КиМ

"Србија ће наставити да подржава борбу породица да се сазна истина о убицама, не прихватам срамно нечињење правосудних институција које немају ништа да понуде осим затварања случајева и затурања доказа", навео је Ђурић у спомен соби "Косметске жртве".

Он је додао да ће Србија наставити да подржава породице жртава и њихову борбу "свим институционалним капацитетима којима располаже".

"Правда је некада спора, али ако смо истрајни, достижна. Никада није касно и то је порука и за злочинце и за породице жртава", рекао је Ђурић.

Обележавању убиства српских жетелаца присуствовао је и новоизабрани заштитник грађана Зоран Пашалић, а Ђурић је рекао да је то знак другачијег односа ове институције према КиМ, јер се до сада из "необјашњивих разлога" заштитиник грађана није бавио грађанима на Косову и Метохији.

Заменик председника Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, Драган Пиљевић рекао је да породице имају један захтев који стално понављају.

"Захтевамо од државних институција да донесу закон о статусу породица киднапованих и убијених на КиМ, тиме ће се држава обавезати да помогне породицама, да тражи починиоце", навео је Пиљевић.

Он је додао, да удружење захтева од Заштитиника грађана да од привремених институција на КиМ затражи резулатате онога што је до сада урађено поводом случајева отетих и убијених.

Адвокат Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, Драган Палибрк рекао је да ће породице преко државе Србији иницирати поступак за надокнаду материјалне и нематеријалне штете жртвама злочина албанских терориста.

"То ће се односити на злочине после 10. јуна 1999. па до данас. Наша држава у борби за правду може највише да помогне. Не само да 18 година нико није процесуиран, него ми као држава нисмо никакву тужбу поднели против УН", истакао је Палибрк.

Он је навео и да држава треба да направи озбиљан тим за помоћ људима који ће бити сведоци и жртве у новоформираном Суду за ратне злочине ОВК.

Удружења: Спец.суд прво да процесуира злочин у Старом Грацком

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије позвала је данас међународну заједницу да новоосновани Специјализирани суд за ратне злочине на Косову и Метохији што пре започне са радом и да истрага и процесуирање убица 14 жетелаца у Старом Грацком код Липљана и њихових наредбодаваца буде једно од првих суђења.

Координација удружења такође позива институције власти у Србији да питање процесуирања починиоца ратних злочина над Србима на Косову и Метохији и проналска несталих лица, буде једно од питања које се хитно мора ставити на дневни ред у даљим разговорима са Приштином, наводи се у саопштењу.

Удружења су оценила да је злочин који се догодио пре 18 година био припремљен и да је имао првенствено сврху застрашивања, етничког чишћења и протеривања и оно мало Срба што је остало на Косову и Метохји.

У саопштењу се указује да и поред обећања тадашњег шефа Умника Бернарада Кушнера да ће починиоци убиства бити брзо пронађени и приведени правди до данашњег дана ништа није учињено, а Специјално тужилаштво у Приштини је пре два месеца и коначно обуставило истрагу о овом злочину, указује се у саопштењу.

Како се наводи, прошло је осамнаест година од убиства невиних припадника српског народа који су, знајући да нису ништа криви, остали на својим огњиштима и поверовали у заштититу мировнх снага Уједињењених нација - УМНИКА, убијени су мучки и кукавички из заседе, наводи Координација српских удружења.

"Осамнаест година након овог злочина јасно је да власти у Приштини овај и многе други злочини почињени над Србима на Косову и Метохији не желе истраживати и процесуирати", оцењују удуржења додајући да се завера ћутања која постоји на Косову и Метохији кад су у питању убиства српских цивила наставља.

Парастос и сећање на жртве злочина у Старом Грацком

Парастосом у Старом Грацком код Липљана данас је обележено 18 година од убиства 14 жетелаца који су измасакрирани на њиви 1999. године док су сабирали жито, а за тај тежак злочин још нико није одговарао.

Парастосу су присуствовале породице настрадилх, преостали Срби у Старом Грацком, представници Владе Србије, локалних институција, Српске листе, преноси РТС.

Годишњица убиства у Старом Грацком и ове године обележена је пред спомен-плочом на школи у центру села, где су одржани парастос и помен који је служио владика рашко-призренски Теодосије.

Чланови породица услед обуставе истраге, очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ОВК.

УНМИК је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Седам Албанаца, припадника бивше Ослободилачке војске Косова, било је под истрагом за убиство у Старом Грацком.

Истрага је обустављена, иако је код једног од осумњичених за убиство, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Тог 23. јула 1999. догодио се можда и највећи злочин у покрајини после доласка КФОР-а, када су припадници албанске терористичке тзв. ОВК убили 14 српских земљорадника, који су изашли да пожању жито на једној малој њиви.

Терористи ОВК су испалили ка српским жетеоцима на стотине метака и нико од њих није преживео.

На школи у Старом Грацком била је плоча са именима свих 14 погинулих у том злочину, а поред имена, стајали су и стихови: "У моме пољу весела жетвена песма не чује се више. А на мени је да сведочим и памтим, зло почињено да никад не заборавим", али, недуго након сахране српских жетелаца, надгробне плоче жртава су порушене и уништена је спомен-плоча.

До данас због тог монструозног злочина нико није изведен пред лице правде.

УНМИК је 2007. ухапсио једног осумљиченог, Музљама Битићија, из села Велики Алас код Липљана, али је он после два месеца пуштен из притвора због недостатка доказа.

Танјуг је 19. маја сазнао да је Специјално тужилаштво у Приштини обуставило истрагу против свих осумњичених за убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком.

Међународни тужилац је након бројних истражних радњи 2007. године покренуо истрагу против осам осумњичених припадника Ослободилачке војске Косова јединице из Липљана да су починили масакар 14 српских цивила, у пољима у селу Старо Грацко.

После више од девет година након покретања истраге и проширења истраге, поступак је у односу на све осумњичене обустављен без адекватног образложења.

У Старом Грацком 23. јула 1999. године убијено је из непосредне близине, на њиви, 14 Срба - Милован Јовановић, Јовица Живић, Радован Живић, Андрија Одаловић, Слободан Јанићијевић, Миле Јанићијевић, Новица Јанићијевић, Момчило Јанићијевић, Станимир Декић, Божидар Декић, Саша Цвејић, Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепић.