Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Време је за друштвени дијалог о КиМ

Ђурић: Време је за друштвени дијалог о КиМ

25. јул 2017. Извор: Танјуг

Време је за покретањег широког друштвеног дијалога о питању односа према КиМ и важно је да Србија има активну позицију када је реч о предлозима за решење, јер нама не одговарају "нејасна и недоречена решења", изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Фото: Танјуг

"СНС снажно подржава иницијативу да се отвори унутрашњи дијалог о КиМ. Нама не одговарају нејасна и недоречена решења, да стално будемо у дефанзивној улози. Мислим да је веома важно да имамо активну позицију, да излазимо са нашим предлозима за решење", рекао је Ђурић гостујући на ТВ Пинк.

То, каже он, не значи одрицање од државних и националних интереса, већ да се кроз разговор са Албанцима и кроз унутрашњи разговор жели оснаживање капацитета Србије за решавање тог проблема.

Ђурић је нагласио да се 1,2 милиона Албанаца на КиМ бори за независност, те да и Срби треба да постигну шири друштвени консензус око својих интереса.

"Разговор о тој теми може да буде лековит. Треба да пођемо од тога шта је наш интерес и оно што је интерес друге стране, да би знали шта можемо да очекујемо. Мислим да нам предстоји озбиљан рад на свему томе, јер од гурања проблема под тепих никакву корист не можемо да имамо", нагласио је он.

Како каже, Србија ће наставити да се бори за интересе 120.000 Срба на КиМ, хиљаде Горанаца, Бошњака, Рома, свих који се осећају делом државе Србије.

На изјаву Хашима Тачија да очекује историјски споразум Косова и Србије и да треба да дође до признавања реалности, Ђурић каже да се не бежи од споразума, али да он мора да задовољи и српске и албанске интересе или да буду "подједнако незадовољни" постигнутим.

На парламентарним изборима Срби на КиМ су показали коме верују, рекао је Ђурић и додао да ће бити тешко формирање покрајинске владе без представника Српске листе и да је то начин за решавање дневних проблема.

У последње четири године политиком балансирања, како каже, Србија је успела да заустави отимање Трепче, Брезовице, као и да на КиМ не погине ни један Србин ни Албанац.

"Наша највећа победа је победа живота и опстанка наших људи на КиМ. Данас на територији читаве наше земље у српским срединама на КиМ имамо највећи наталитет. Наш народ је решен да опстане, активирали су се инстинкт за преживљање и ту ће држава Србија наставити да помаже", рекао је он.

Фасцинира га, каже, да неко напада председника Александра Вучића јер је позвао на шири друштвени разговор о КиМ, а да немају идеју у ком правцу би водили државу.