Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Правосудни органи на КиМ су инструмент у рукама политике

Ђурић: Правосудни органи на КиМ су инструмент у рукама политике

28. јул 2017.

Правосудни органи на Косову и Метохији су ослобађањем Љирима Јакупија, званог „Командант Наци“, још једном потврдили да су инструмент у рукама политике, и да не намеравају да прекину са праксом заташкавања и релативизовања злочина које су током сукоба у нашој јужној покрајини, у име фашистичке великоалбанске идеје, починили чланови терористичких организација, тзв. Ослободилачке војске Косова и Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца.

Фото: Канцеларија за КиМ

Друштво на КиМ ће бити у озбиљној вредносној и безбедносној кризи док год улицама буду слободно шетали шефови криминалних и паравојних кланова, а демократизација и мултиетничност ће бити само мртво слово на папиру.

Подсећам да су почетком овог месеца правосудни органи на КиМ ослободили градоначелника Србице Самија Љуштакуа свих оптужби за ратне злочине, а пре два месеца обустављена је истрага за злочин над 14 српских цивила у Старом Грацком.

Истинска демократија подразумева отклон друштва од злочина и организованог криминала, а правосуђе у томе мора имати пресудну улогу, међутим правосуђе на КиМ изнова и изнова доказује да је оруђе у служби оних који би требало да се први нађу на његовом удару.

Одлуке судова на КиМ показују да привремене покрајинске институције немају капацитет за прављење таквог отклона и окретање ка будућности која неће бити оптерећена злочиначким наслеђем тамошње политичке елите.

Ново ослобађање Јакупија свих оптужби, пет година после ослобађања оптужбе за терористичке акте на југу Србије почињене 2003. године, само је још једна порука којом се потврђује и неуспех међународне заједнице да на КиМ направи друштво засновано на владавини права. Одлука да се на слободу пуштају оптужени терористи за почињене злочине, показује да у нашој јужној покрајини нема правде ни за српске, али ни за албанске жртве терора такозваних ОВК и ОВПМБ, и да је Србе на КиМ дозвољено убијати.