Насловна » Актуелно » Вести » Вучић и Танин: Важан унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

Вучић и Танин: Важан унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

09. август 2017. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са шефом УНМИК-а Захиром Танином како би размотрили актуелну политичку и безбедносну ситуацију на Косову и Метохији уочи седнице Савета безбедности 16. августа.

Фото: Танјуг

На тој седници биће представљен тромесечни извештај о раду УНМИК-а.

Двојица саговорника су се сагласила да је присуство Мисије УН веома важно за одржавање стабилности на Косову и Метохији, како кроз доследну примену Резолуције 1244 УН, тако и кроз ангажовање да се реализују договори постигнути у оквиру Бриселског дијалога.

Шеф УНМИК и специјални представник генералног секретара УН је указао на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине.

Председник Вучић и Танин су такође истакли и важност вођења унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

Размотрени су и начини како УНМИК, у оквиру свог мандата, може да допринесе решавању конкретних питања са циљем унапређења свакодневног живота Срба, Албанаца и других на КиМ.

У разговору председника Вучића и Танина констатовано је да је сарадња државних органа Србије и Мисије УН добра.

Дачић са Танином о перспективи дијалога Београда и Приштине

Министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас специјалног представника генералног секретара УН и шефа УНМИК-а Захира Танина у склопу његове редовне посете Београду пред предстојећу седницу Савета безбедности УН-а о раду УНМИК-а.

У разговору су изнете оцене о актуелној политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, перспективи дијалога Београда и Приштине и деловању УНМИК-а.

Наглашен је значај даљег несмањеног ангажовања ове мисије у областима кључним за опстанак, нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу МСП.

Дачић изразио је посебну захвалност на уложеним напорима у имплементацији мандата УНМИК-а, уз очекивање да ће Мисија и у наредном периоду наставити са његовим спровођењем у складу са резолуцијом Савета безбедности УН ‎1244 (1999).