Насловна » Актуелно » Вести » Гутереш: Нема напретка у дијалогу, оживети процес

Гутереш: Нема напретка у дијалогу, оживети процес

09. август 2017. Извор: Танјуг

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО ни када је реч о интеграцији правосуђа.

Гутерешов Извештај биће разматран на седници СБ УН 16. августа.

"Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима", навео је Гутереш.

Период обухваћен Извештајем обележен је ограниченим напретком у дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, оцењује он уз подсећање да је висока представница Федерика Могерини одржала неформалан састанак председника Александра Вучића и Хашима Тачија у Бриселу.

Он, међутим, додаје да су 1. маја у складу са договором о телекомуникацијама два српска оператера мобилне телефоније ВИП и Теленор обуставили рад на Косову, а да је Телеком Србија добила дозволу за услуге фиксне и мобилне телефоније.

Осврћући се на намеру Приштине да постане члан Интерпола, Гутереш наводи да је извршни комитет Интерпола укључио пријаву Косова за чланство у тој организацији на провизорну агенду 86. седнице Генералне скупштине предвиђену за септембар.

Скупштина ће одлучити о томе да ли ће се прихватити провизорна агенда и гласати о пријави, наводи се у Извештају.

У претходна три месеца УНМИК је наставио да врши улогу, посредује између косовских власти и Интерпола, а у Извештају се констатује да су покрајинксе институције у потпуности поштовале договорене процедуре.

У том периоду, УНМИК је добио 28 захтева за издавање међународних потерница и објављено је 13 потерница.

Почетак периода обухваћеног извештајем обележен је инцидентима ратоборне и запаљиве реторике, навео је Гутереш и позвао политичке лидере на Косову и у региону да се уздрже од изјава и акција које потпирују етнички национализам и несугласице.

"Охрабрујем нове владе у Београду и Приштини да пруже подстицај за конструктивно ангажовање како би се решила нерешена питања у позитивној атмосфери", навео је он у Извештају објављеном на сајту УН.

Према његовим речима, оперативна спремност Специјалног суда (за злочине на Косову) је позитиван развој догађаја за правду и помирење, а од кључног је значаја да све стране у потпуности сарађују са том институцијом и да њен ефикасан рад не буде ометан.

Гутереш је похвалио напоре покрајинских институција, локалних и међународних посматрача, припадника обезбеђења и бирача у циљу успешног спровођења превремених парламентарних избора на Косову.

"Позивам оне који ће формирати нову владу Косова да владају одговорно, а будућу опозицију да ради конструктивно на промовисању транспарентности и одговорности", наводи се у извештају.

Владавина права и његова непристрасна примена представља камен темељац у основи сваког демократског друштва, истиче он.

Гутереш је поздравио заједничку акцију УНМИК-а и Канцеларије високог комесара за људска права у циљу подизања свести о несталим лицима и помагања решавању тих питања.