Насловна » Актуелно » Вести » Обележено 14 година од убиства дечака на Бистрици

Обележено 14 година од убиства дечака на Бистрици

13. август 2017. Извор: Танјуг

У Цркви рођења пресвете Богородици у Гораждевцу данас је одржан парастос младићима Ивану Јововићу и Пантелији Дакић, које су пре 14 година убиле и даље непознате особе из аутоматског оружја, док су се купали у реци Бистрици.

Фото: Канцеларија за КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је да Србија и српски народ не заборављају своје жртве.

Ђурић, који је после парастоса положио венац на споменик жртвама у НАТО бомбардовању и деци страдалој на Бистрици, нагласио је да држава Србија не заборавља многострадалну српску Метохију, која је у претходним деценијама била жртва плана за истребљење српског народа са ових простора, који је готово у потпуности успео.

"И зато на данашњи дан помињемо не само Пантелију и Ивана и све младиће чија су имена изгравирана на трагичном споменику који се налази у језгру највеће преостале српске енклаве у Метохији, и сећамо се десетине хиљада других који су страдали само зато што су српске националности, било да су убијени на својим српским праговима, било да су протерани са својих огњишта", рекао је Ђурић.

Он је навео да не можемо говорити ни о демократији ни о људским правима док год људски живот не вреди ништа и док се не зна или наводно не зна име оних који су одговорни за најстрашнију етничку мржњу и прогон на овим просторима.

Управо је многострадална Метохија, казао је Ђурић, била највећа жртва шовинистичког дивљања о чему сведоче трагичне судбине хиљада наших људи.

"На данашњи дан добра је прилика и да одавде са КиМ пошаљемо поруку истрајности. Овде у непосредној околини Пећи још има наших људи који истрајавају са својим породицама у животу и опстанку на овој метохијској земљи. Наша обавеза је да не само својом љубављу и солидарношћу него и да на конкретан начин као држава наставимо да им помажемо и ми ћемо то чинити као што смо и сада присутни у њиховим животима", рекао је Ђурић.

Он каже да на данашни дан са КиМ, из Гораждевца, жели још једном да пошаље поруку да никада нећемо заборавити наше жртве, да никада нећемо да престанемо да се сећамо, да прихватимо наметање амнезије од стране оних који би желели да се направе да тобож нису одговорни за оно што се овде десило.

"Рећићемо са пијететом да водимо рачуна о томе да буду обележени животи и трагичне судбине људи који су страдали и деца која су страдала само зато што су носили српско име", рекао је он и додао да је Гораждевац препун породица које су дале своје најмилије било за одбрану земље, било за одбрану својих кућних прагова.

Отац Сава Јањић рекао је да су држава и црква вековима заједнои радиле и утемељиле наше предање још од времена Немањића па до данас, и не заборављају ни страдање српског народа на КиМ.

"Остајемо у заједничким напорима да учинимо све како би људи, којики су остали овде живели боље и сигурније, како би се сви они који желе да се врате вратили и били им пружени услови за то, али и како би истина о страшним злочинима који су почињени и који су остали некажњени након 1999. године до данас, да би та истина коначно дошла пред лице правде", рекао је Јањић.

Он је поручио нашим људима оно што владика често говори, а то је да пре свега свако од нас учини што до нас стоји, да не продајемо наша имања, да не продајемо куће, да остајемо верни господу, части и правди уз гробове наших предака.

"То је оно што нас је вековима одржало, да није било тога, данас не би било нашег народа. Морамо да покажемо истрајност и храброст и да са надом у Господа гледамо у будућност и да сви заједно чинимо што до нас стоји, да буде боље свима", рекао је Јањић.

Венце су положили и председник Српске листе Горан Ракић и представници локалне самоуправе, који су присуствовали и парастосу.

Злочин у Гораждевцу, на реци Бистрици, догодио се 13. августа 2003. године, и један је од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународних снага на Косово и Метохију, поред убиства жетелаца у Старом Грацком, убиства породице Столић у Обилићу и убиства путника аутобуса „Ниш-експреса" код Подујева.