Насловна » Актуелно » Вести » Дачић: Србија чврсто за дијалог, потребан храбар приступ

Дачић: Србија чврсто за дијалог, потребан храбар приступ

16. август 2017. Извор: Танјуг

Србија је чврсто опредељена за дијалог Београда и Приштине и верује да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о КиМ, поручио је данас у Њујорку шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Фото: Танјуг

Он је упозорио на огромну политичку нестабилност на Косову и на чињеницу да нема напретка када је реч о успостављању ЗСО.

Обраћајући се чланицама Савета безбедности УН, Дачић је истакао да је кључно да дијалог буде заснован на обострано прихватљивим решењима за сва отворена питања, без прејудицирања будућег статуса КиМ и уз пуно поштовање резолуције СБ УН 1244.

Према његовим речима, позитивни резултати остварени у дијалогу показују да он нема алтернативу, али и да је неопходно снажније лидерство посредничке стране у обезбеђивању примене до сада постигнутих договора.

"Исказана посвећеност отпочињању нове фазе дијалога на највишем нивоу и давање новог подстицаја дијалогу захтеваће искрену опредељеност обеју страна за постизање компромиса, која је до сада изостајала на страни Приштине, као и промену свести тако да се сваки договор не доживљав као нечији пораз", каже Дачић.

Извесну наду да је могућ скори наставак дијалога улива изјава након неформалног састанка председника Александра Вучића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини 3. јула о „посвећености отпочињању нове фазе дијалога" и важности имплементације до сада постигнутих договора.

Коменатришући намеру Приштине за чланство у Унеско и Интерполу, Дачић каже да су то једнострани потези којим се крши Повеља УН и важећа резолуција и имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази.

Имајући у виду бројна уништена и оскрнављена православна гробља, о чему је исцрпно писала Мисија ОЕБС на КиМ, најаве из Приштине у вези са могућим обнављањем захтева „Косова" за чланство у Унеску су, у најмању руку, несхватљиве, оценио је Дачић.

"Указујем поново да такви једнострани потези представљају кршење Повеље УН и важеће резолуције СБ УН 1244 (1999), као и да настојања Приштине у правцу остваривања чланства у различитим међународним организацијама имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази. Последњи такав пример представља захтев ''Косова'' за чланство у Интерполу", каже он.

Тај захтев се, наводи Дачић, не може подвести под наводна настојања да се унапреде капацитети Косова за борбу против криминала и тероризма и створе институционалне претпоставке да се и овај простор укључи у размену информација из домена надлежности Интерпола, јер је то већ обезбеђено кроз деловање Канцеларије за везу УНМИК.

"Поменути захтев је само још један у низу покушаја Приштине да кроз злоупотребу и политизацију рада међународних организација афирмише своју једнострано проглашену независност", истиче шеф дипломатије.

Напомињући да је период покривен Извештајем генералног секретара у великој мери био је обележен изборним активностима, Дачић указује да су у том периоду уочљиви били притисци и пракса застрашивања српске заједнице, праћени угрожавањем безбедности њених припадника, а све са циљем да се разбије јединство српског гласачког корпуса.

"Могу са задовољством да констатујем да успех који је Српска листа остварила на изборима представља потврду политичког јединства Срба на КиМ и гарант континуитета конструктивне политике када се ради о одбрани њихових интереса", каже он.

"Актуелни застој у формирању приштинских институција, међутим, представла разлог за забринутост, нарочито када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине", истиче Дачић, наводећи да у Србима није проблем али да ће Београд имати конструктивну улогу.

Он наглашава да посебно брине јавно обраћање Рамуша Харадинаја, једног од кандидата за премијера ''Косова'', по повратку на КиМ из Француске, у коме, обраћајући се „непријатељу Србији", прети „да ће им бити урађено горе него што је било пре".

"Поново апелујем на међународну заједницу и правосудне институције на КиМ да не смеју остати неми пред оваквим говором мржње и претњама новим етничким чишћењем преосталих Срба", упозорава Дачић.

Он подсећа на запаљиве изјаве албанских политичких лидера о стварању тзв. "велике Албаније", које додатно угрожавају процес помирења и нормализације односа.

"Србија поздравља сваки подстицај међународне заједнице за обнављање дијалога, али се тиме, суштински, тиме релативизује одговорност приштинске стране која је била та која је једнострано прекинула дијалог", примећује шеф српске дипломатије.

И даље нема напретка у имплементацији постигнутих договора о Заједници српских општина и правосуђу, иако договор о успостављању ЗСО представља централни део Првог споразума о нормализацији односа и кључно питање за опстанак српског народа на КиМ, навео је он.

Став приштинских институција јасно показује да је неопходан снажан притисак СБ УН, ЕУ и међународне заједнице на Приштину како би извршила преузете обавезе и како би се најважнији елемент нормализације односа - формирање ЗСО, коначно реализовао, поручује Дачић.

"Спречавање формирања ''војске Косова'' јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице", навео је он.

Дачић је поновио да истинског помирења не може бити без процесуирања свих злочина, без изузетка, као и без спремности за суочавање са одговорношћу за ратне злочине у сопственим редовима.

"Чињеница да још нема ниједног правоснажно осуђеног за око 1.000 убијених Срба, у периоду после завршетка сукоба до данас, јасно сведочи да правосуђе на КиМ није у стању да обави тај посао", каже Дачић и наводи, како каже, поразан података за прву половину 2017. године према којима је забележено укупно сдамо 218 добровољних индивидуалних повратака представника мањинских заједница.

Имајући у виду да је Специјални суд за ратне злочине сада потпуно оперативан и да не постоје правне препреке за подизање оптужница, очекујем да ће против свих осумњичених за ратне злочине почињене над Србима и другим неалбанцима на КиМ бити покренути кредибилни судски процеси и да ће сведоци добити адекватну судску заштиту, истакао је Дачић.

Дачић: Срби на КиМ жртве геноцида, а не Албанци

Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је данас чланице Савета безбедности да то тело не сме да заборави Србе прогнане са Косова и да не позивају олако друге земље да признају једнострану независност Косова, јер тиме вређају Србију.

"Српски народ није дошао на Косово као колонијална сила, већ је тамо живео вековима. У случају Косова не ради се о праву народа на самоопредељење. Не постоји народ Косова. Ради се о националној мањини која је тамо живела. То може задесити сваку од ваших држава и немојте тако олако позивати да остали признају Косово, јер знате да тиме вређате Србију", рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

Он је подсетио да Србија није довољно велика држава да би је се плашили, али да је учествовала у формирању УН и подсетио на њене заслуге у два светска рата.

"Због свега тога остајемо верни принципима поштовање територијалног интегритета", поручио је шеф српске дипломатије.

"Очекујем да ће (Вљора) Читаку поново износити податке који треба да документују приче о геноциду и етничком чишћењу, па молим генералног секретара УН и шефа Унмика да сваки пут у извештају не забораве протеране грађане Косова", рекао је Дачић, запитавши шта значи то да се они више не помињу пред СБ УН, а зна се податак да се од 1999. вратило свега 1,9 одсто протераних Срба.

"Срби су на Косову живели вековима, то потврђују цркве, од којих су четири под заштитом Унеска. Није у реду да се смејете госпођо Читаку, покажите један ваш споменик из тог периода, па ћу и ја да се смејем", рекао је Дачић.

Подсетио је да је протерано 200.000 Срба са Косова.

"Да ли мислите да то више не треба да се помиње и да је то легитимизирано тиме што се то десило? Хоће ли ико поменути потребу да се Срби врате. Статистика је поразна. Ако је било геноцида, то значи да сада Албанца треба да има мање", рекао је Дачић.

Он је навео да је према попису из времена СФРЈ у Приштини било 43.885 Срба, а да их је према попису из 2011, остало само 430.

"То је 100 пута мање за 30 година. Па да ли је то етничко чишћење и геноцид над Албанцима или над Србима? У Урошевцу сада има 32 Срба, 600 пута мање него раније, у Подујеву их било 2.242, а данас 12, што је 200 пута мање. У Призрену, где сам рођен, их је раније било 11.650, 2011 - 231, а данас само 27. Сваки кометар је сувишан и зато молим вас да више не користите те лажне чињенице да сте жртве етничког чишћења. Ко је крив за злочине нека одговара, али највеће жртве су Срби", рекао је Дачић.

Србија, како каже, није протиов дијалога, али јесте против једностраних потеза.

"Они ће вам говорити да треба прекинути Мисију УН, поделиће говор на ком пише ''Република Косово''. Питам вас јесу ли УН признале Косово? И поред свега тога, ми желимо да разговарамо. Ако је, међутим, све већ решено, ако Приштина нема шта са нама да разговара - радите онда шта хоћете и немојте да се обраћате Србији за било шта. Срби на КиМ играју конструктивну улогу", поручио је он.

Трајно решење за Косово могуће је само уз уважавање интереса и Срба и Албанаца, закључио је Дачић.

Танин: Дијалог наставити што пре, Косово да крене одговорно

Специјални представник генералног секретара УН и шеф Мисије УН на Косову Захир Танин поздравио је данас иницијативу председника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и истакао да би дијалог Београда и Приштине требало да се настави што пре, позвавши Приштину на озбиљност и одговорност.

Након три месеца предизборне кампање и постизборне неизвесности, Танин је нагласио важност да Косово крене напред озбиљно и одговорно, и да међународна заједница ради заједно у даљем пружању суштинске подршке, саопштио је УНМИК.

Танин је, представљајући путем видео-линка амбасадорима држава чланица СБ УН најновији тромесечни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову, оценио да Вучићева иницијатива представља "важан развој ситуације у региону".

"Као сто нас историја учи, постизање фер, тешких и често болних копромиса изискује снажно лидерство са свих страна", истакао је он, напоменувши да су мир и стабилност у региону повезани са миром и стабилношћу на Косову и нормализацијом односа Београда и Приштине.

Танин је приметио да је напредак у дијалогу Београда и Приштине успорен политичким процесима и једне и друге стране, али и делимичном применом досад постигнутих споразума.

"Требало би очекивати да се политичке прилике у Приштине разјасне и да се дијалог настави што је пре могуће", нагласио је шеф УНМИК-а.

Указавши да политичко помирење не може да савлада све поделе, Танин је истакао да је потребно и друствено помирење, као и да треба ојачати сарадњу између заједница у свим областима чему, наглашава, УНМИК пружа свој допринос.

"Радимо на изградњи поверења. Фокусирани смо на нове активности у циљу сарадње уз ангажовање локалних актера", рекао је он, истакавши да је ојачана сарадња на пољу ресавања питања судбине несталих.

Танин је констатовао да је претходним кварталом доминирало одржавање превременин избора на Косову, а потом и преговорима о формирању нове владе.

Он је навео да су ванредни парламентарни избори на Косову били праведни и поштени, приметивши да је излазност Срба била највећа до сада, али је и оценио да транзиција доноси велике изазове.

Танин је рекао да је функционални институционални вакуум учинио изазовом напредак у приоритетима управљања, додајући да су "значајне економске и социјалне могућности пропуштене у том периоду".

Говорећи о владавини права и правосуђу на Косову, Танин је закључио да је направљен корак у смислу оперативности Специјалног суда за ратне злочине.