Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Већина на Косову и Метохији - против независности

Ђурић: Већина на Косову и Метохији - против независности

17. август 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић верује да је пројекат независног Косова у дубокој кризи, с обзиром да је већина грађана КиМ, како истиче, против независности.

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић наводи да су последњи избори на КиМ показали да већина грађана, укључујући и Албанце, у ствари не жели независну државу.

"Самоопредељење и странка Рамуша Харадинаја имају као централну тачку припајање КиМ Албанији. Ако узмемо да је већина Албанаца гласала за Самоопредељење, којем је прва тачка припајање Косова Албанији, ако узмемо у обзир да су и сви Срби на КиМ против постојања тзв. независне државе Косово, онда је јасно да је већина становника КиМ или за припајање Албанији или за то да КиМ остане део Србије, а убедљива мањина за постојање независног Косова", рекао је Ђурић.

Истиче да је то непријатна чињеница за све који годинама покушавају да отму КиМ од Србије и да направе независну државу.

Како каже, потпуно је јасно да је пројекат независног Косова у дубокој кризи и да је само мањина задовољна садашњим стањом.

Ђурић наводи да је око 140.000 грађана Косова албанске националности прошле године побегло са КиМ, што све показује да је тај пројекат у катастрофалној позицији.

Такође, незапосленост на КиМ је 62 или 63 одсто, рекао је и нагласио да све то заједно представља највећи пораз међународне заједнице.

Ђурић каже да око 130.000 Срба живи на КиМ и да је циљ Србије да они опстану и да се тамо рађа што више деце.

Рекао је и да се у српским срединама на КиМ рађа више деце него у многим другим деловима Србије и да Срби имају будућност на КиМ.

На питање о предлогу министара спољних послова Ивице Дачића у оквиру унутрашњег дијалога по питању КиМ, Ђурић каже да је Дачић изнео став по коме и Албанци и Срби нешто и добијају, док су представници опозиције у Србији само износили предлоге по коме Албанци нешто добијају, али не и Срби.