Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Наставак кампање застрашивања српског народа

Канцеларија за КиМ: Наставак кампање застрашивања српског народа

30. август 2017.

Одређивањем притвора од 30 дана Богдану Митровићу, који је у понедељак ухапшен у Мушутишту код Суве Реке, покрајинско правосуђе прикључило се кампањи застрашивања српског народа, и још једном потврдило да није спремно и дорасло да самостално дели правду.

Фото: Канцеларија за КиМ

Одмах по хапшењу, Канцеларија за Косово и Метохију изразила је званичним каналима најоштрији протест међународним мисијама и организацијама у покрајини, упозоривши да су оптужнице за наводне ратне злочине годинама инструмент којим се врши опструкција повратка интерно расељених лица, а узурпаторима српске имовине пружа отворена институционална подршка.

Од међународних инстанци, пре свега Еулекса, затражено је да предузму мере како би се спречило да прогон и мелтретирање невиног човека буду настављени упркос сасвим јасним индицијама да је овде реч о политичкој и криминалној инструментализацији правосуђа.

Уколико Еулекс не преузме овај поступак, на Косову и Метохији ћемо, уместо поступног успостављања владавине права, имати ескалацију владавине силе и безакоња.

Подсећамо да је Митровић члан радне групе за повратак расељених лица и међуетнички дијалог са Албанцима у општини Сува Река и да је од 1999. године, када је протеран са КиМ, сваке године често долазио у место порекла, да би оптужница волшебно против њега била подигнута 18 година од завршетка ратних сукоба.

О овом случају, будући да је реч о разрађеном моделу за угружавање личних и колективних права Срба на КиМ, у Бриселу ће бити информисани и највиши представници ЕУ, чија је мисија одговорна за успостављање владавине права у покрајини.