Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: О дугорочним односима Срба и Албанаца и о Митровићу

Вучић: О дугорочним односима Срба и Албанаца и о Митровићу

31. август 2017. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са покрајинским председником Хашимом Тачијем уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини да су данас отворени разговори о дугорочнијим односима Срба и Албанаца.

Фото: Танјуг

Вучић је истакао да би решење историјских односа Срба и Албанаца много значило и за Београд и за Приштину, те да ће се ти разговори наставити, мада, истакао је, нико није превелики оптимиста.

„Да ли желимо или видимо прилику од 1 или 2 одсто да решимо наше истроијске проблеме који трају готово 300 година? Ту малу шансу видимо и зато ћемо се за решавање проблема борити свим срцем и свом снагом, ма како те шансе биле не превелике“, објаснио је он.

Вучић је рекао да је најбоља дефиниција данашњих разговора да су били отворени и да су вођени око свеукупних регионалних питања, посебно односа Београда и Приштине.

„Потврдили смо договоре који су раније постигнути и њихову имплеметнацију посебно око правде и правосуђа. Разговараће се са жељом да се до нове године заврши, уколико то буде могуће, око моста на Ибру у Косовској Митровици. Ту се разговори настављају“, најавио је он.

Вучић је истакао да је оно што је најважније да се воде разговори око дугорочнијег, стабилнијег решења у односима Београда и Приштине, Срба и Албанаца уопште, и да су у отвореним разговорима изнете наше идеје и виђења на коректан начин поштујући другу страну, и једни и други, пред представницима ЕУ, разумевајући да би решавање тог проблема значило много и за Београд и Приштину, и два највећа народа на Западном Балкану.

Разговори, како је казао, биће настављени на различите начине и телефонским контактима, шатл дипломатијом, и у Њујорку где ће обе стране имати више важних састанака.

Додао је да је могуће чак да неки састанци буду одржани заједно, али да то зависи да ли ће бити могуће у просторијама ЕУ да се организује или не.

„Чешћи сусрети су пред нама, да видимо може ли нешто да се уради. Нико од нас није превелики оптимиста, али поновићу што сам рекао свима у Београду и Хашиму Тачију, као и Могерини, да ако имамо један или два одсто шансе да некакав договор постигнемо вреди да то пробамо, због наше деце и будућности“, поручио је Вучић.

Казао је да је данас било речи о Заједници српских општина и да су он и Марко Ђурић констатовали да ту немамо помака и напретка.

„Инсистирали смо на томе и наставићемо да то чинимо. Али ако можемо сви заједно и нека већа питања да решимо, онда би и то питање било решено“, подвукао је он.

Вучић је истакао да нема никакве промене формата у дијалогу Београда и Приштине.

„Ми не радимо билатерално, иако немамо ништа против да разговарамо једни са другима и када смо сами. Радимо под окриљем ЕУ, Унија је та која организује наше сусрете. Да ли ћемо се наћи у Њујорку, Бриселу, на Марсу или негде друго, ово сам метафорички рекао, то ће бити под окриљем ЕУ. Она је покровитељ наших разговора и под чијим окриљем се води разговор и тако ће остати у бдуућност“, нагласио је Вучић.

Вучић: Хапшење Митровића је врхунац лицемерја

Хапшење Богдана Митровића је врхунац лицемерја, изјавио је председник Србије Александар Вучић и додао да је на данашњем састанку са председником Хашимом Тачијем отворио и питање хапшења Митровића.

Вучић је у Бриселу нагласио да се то хапшење није смело догодити.

”У питању је човек који има три ћерке и два сина, који је тамо ишао много пута и пријавио се на листу. Интересантно је да га је пријавио комшија који му је узурпирао и одузео имовину. Пријавио га је после 18 година, ваљда плашећи се да ће му је тражити назад. То је врхунац лицемерја”, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Рекавши да је данас, на састанку у Бриселу, отворио питање хапшења Митровића, Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је интересантно ко га је пријавио, јер је врхунац лицемерја да га је пријавио "господин Садикај" који је задужен за повратак српских избеглица у општини Сува Река.

"Надам се да ће то бити решено. Ми ћемо случај Митровић да пратимо. Они су га преместили у Подујево, уместо у Косовску Митровицу, како је требало. Никада не можете са сигурношћу да кажете, али се надам да ћемо тај проблем брзо да решимо", рекао је Вучић после састанка са Тачијем и шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини.

Могерини: Пуна примена споразума о правосуђу 17.октобра

Споразум о правосуђу Београда и Приштине биће у потпуности примењен 17. октобра, сагласили су данас у Бриселу председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи, саопштила је високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Вучић и Тачи су истакли посвећеност почетку рада на новој фази дијалога између Београда и Приштине за нормализацију односа и помирење, о чему су се договорили на прошлом састанку 3. јула, а рад на томе ће се наставити у наредним недељама, наводи се у саопштењу објављенон на сајту службе Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.

"Обе стране данас су договориле крајње кораке за примену споразума о правосуђу Београда и Приштине, који је постигнут у оквиру дијалога којим посредује ЕУ", наводи се у саопштењу.

Како се објашњава, 17. октобра ове године, судије, тужиоци и правосудно особље биће интегрисани у косовско правосуђе.

"Интеграција судског особља омогућиће да правда буде остварена широм Косова и, нарочито, у региону Митровице", каже се у саопштењу Могеринијеве.

Висока представница, која је била домаћин неформалног радног доручка Вучића и Тачија у згради Европске спољнополитичке службе, поздравила је "обновљену посвећеност" Вучића и Тачиа том процесу.

Шефица европске дипломатије је поновила да су ЕУ и она лично у потпуности посвећени европској перспективи "Србије, Косова и читавог региона" и да је напредак обе стране чврсто повезан са напретком у дијалогу Београда и Приштине.