Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Митровић буквално киднапован, не знамо шта је са њим

Ђурић: Митровић буквално киднапован, не знамо шта је са њим

01. септембар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ћурић рекао је данас да је делегација Србије, предвођена председником Александром Вучићем, на састанку у Бриселу чврсто инсистирала на томе да се поштују права Богдана Митровића, који је киднапован и прогоњен само зато што је Србин.

Фото: РТВ ПИНК

Ћурић је, гостујући данас на ТВ Пинк, рекао да је Вучић јуче у Бриселу изнео јасну позицију Србије у погледу КиМ и да је пре свега указао на недопустивост прогона Срба на тим просторима, конкретно у случају прогона Митровића, кога је косовска полиција буквално киднаповала и за кога се тренутно не зна у каквом је стању.

"Митровић је са целом својом породицом, заједно с великим бројем повратника из Србије, аутобусом ишао у Суву Реку, да у Мушутишту обиђе своју цркву и своју кућу", навео је Ћурић, додавши да је то црква Пресвете Богородице још из 1315. године.

Сада, додао је, неки Албанци који су ту дошли пре неколико година или пре неколико деценија, забрањују људима да обиђу своју цркву, коју су иначе терористи ОВК 2004. године порушили.

Ћурић је објаснио да је Митровића, 18 година после прогона Срба из Мушутишта, за наводни ратни злочин оптужио први комшија Садикај, који му је прво спалио и порушио куће, а затим му отео земљу, а да иронија буде већа - Садикај је у општини Сува Река задужен за повратак Срба.

"Митровић је киднапован пред очима своје породице, изведен као највећи злочинац, уз 20 специјалаца у некаквим антитерористичким униформама, који су га одвели у Подујево", навео је Ћурић.

Српска делегација је, каже, прибавила од приштинског суда одобрење да обиђе Митровића у затвору, али им је тамо речено да се врате јер је данас празник и да не могу да га обиђу до следеће недеље.

"Његова породица је престрављена и ми смо веома забринути јер сад не знамо шта је са њим, можемо само да претпоставимо да они нешто крију чиме нам не дозвољавају приступ затвору да видимо у каквом је стању", каже Ћурић.

Он је изразио очекивање да ће тај случај ипак бити врло брзо решен пошто косовски Албанци знају да "батина има два краја".

"Од ЕУ смо чули како је Митровић наводно фер третиран и како ће они врло брзо предузети нешто да би његов положај био регулисан, а видећемо да ли ће то обећање испунити", каже Ћурић.

Осврнувши се на Бриселски дијалог, каже да је Србија заинтересована да се постигне неко решење и да се мора борити за своје интересе за којим год столом може, али је истакао да Србија неће правити било какве уступке без јасних и конкретних добитака за Србе на КиМ.

"А кад су у пиању уступци, сада није на потезу Београд, већ Приштина, која мора да спроведе и споразум о ЗСО и друге споразуме, везане за правосуђе, уз успостављање српског суда и тужилаштва", нагласио је.

Ћурић је додао да разговори у Бриселу са представницима приштинске делегације јесу важни, али нису пријатни.

"Увек с неким осећајем нелагоде идемо тамо јер преваљујемо хиљаде километара да би нам неко доводио у питање нешто што дубоко, сваким атомом нашег бића, знамо да је наше, историјски. Али, идемо тамо да се боримо за наш народ и његове интересе, да сачувамо оно што је српско на КиМ, и у тим разговорима се понашамо достојанствено", закључио је он.