Насловна » Актуелно » Вести » Универзитет у Косовској Митровици део образовног система Србије

Универзитет у Косовској Митровици део образовног система Србије

04. септембар 2017. Извор: ТВ Мост

Помоћник министра просвете Весна Мандић и заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић истакли су у разговору са ректором, деканима и представницима студентских организација приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици да ће држава Србија и даље радити на јачању српских институција на КиМ.

Фото: Канцеларија за КиМ

Помоћница министра просвете за високо образовање Владе Републике Србије Весна Мандић оценила је данас током посете Универзитету из Приштине са привременим седиштем у Косовској Митровици "да је су разговори били корисни и конструктивни".

"Пренели смо јасну поруку да је овај Универзитет саставни део високог образовања Републике Србије и да је у сваком смислу исти као Универзитети у Београду , Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Новом Пазару", рекла је Мандић.

Према њеним речима жеља је да на овом подручју ојача позиција овог Универзитета и да кроз циљане пројекте и финансијску подршку настоје да ојачају кадар и створе боље услове студирања.

"Искристалисали су се и са друге стране јасни предлози , постоји жеља за заједништвом и јачањем Косовске Митровице и стварању бољих услова за студирање и касније за рад", рекла је Весна Мандић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић рекао је да је показана спремност државе да координарираним радом улаже у ове просторе, да буде присутна на КиМ.

"Круна данашњег дана је састанак у Ректорату где смо закључили да је неопходно максимално пожртвовање , заједништво, сарадња а све у циљу очувања српских националних интереса и опстанка Срба на КиМ", рекао је Јовић.

"Студентима смо поручили да смо ми у Канцеларији за Косово и Метохију отворени , да смо ту због њих и да очекујемо да нам покажу да ли и када грешимо , да прихватимо и заједнички достигнемо све циљеве које смо зацртали", рекао је он.

Председник Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) Милан Савић рекао је да су добили уверавања да ће њихов Универзитет наставити да функционише као и остали у Србију.

"Добили смо подстрек од надлежних у Кнацеларији за КиМ и Министарству просвете да се наши студенти активно укључе и учествују у пројектима које финансира Министарство и Канцеларија за КиМ ", рекао је Савић.

Вршилац дужности ректора Универзитета Благоје Недељковић изразио је задовољство што су добили уверавања да је држава чврсто стала уз Универзитет, да је то српска институција и да ће остати у образовном систему Републике Србије.

"Данашња посете је важна пред почетак нове школске године јер даје гаранцију студентима да је Србија уз нас и да од нас зависи колико ћемо да будемо спремни да се укључимо у образовни процес Републике Србије ", рекао је Недељковић.