Насловна » Актуелно » Вести » Дачић: Наставак притиска на Србе са Косова и Метохије

Дачић: Наставак притиска на Србе са Косова и Метохије

14. септембар 2017. Извор: Танјуг

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је синоћна акција хапшења Срба на Косову наставак притиска на Србе који живе на Косову и Метохији, наводећи да ће на заседању ГС УН на које путује са председником Србије Александром Вучићем, једна од главних тема бити и КиМ.

Фото: Танјуг

"То је начин заштрашивања Срба и порука да они могу да буду оптужени за све и свашта. Морамо да будемо спремни и да имамо правне тимове који ће се борити и пружати подршку нашим грађанима који тамо живе", рекао је Дачић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Он је навео да кад се Црвени крст сматра за непријатеља, види се колико се одмакло у политици застрашивања.

"Међународна заједница се често љути. И ја сам имао доста проблема са великим силама после седнице савета Уједињених нација после моје жестоке реакције везано за лажи које долазе из Приштине", рекао је Дачић.

Он је најавио да ће на заседању УН на које путује са председником Србије Александром Вучићем једна од главних тема бити и КиМ.

"Када говоримо и о Хрватској, чињеница је да је тамо живело 580 хиљада Срба, а данас их има мање од 200.000. У Загребу је живело више од 50.000 Срба, у Сарајеву је живело више од 150.000 Срба, у Приштини више од 40.000", навео је Дачић и рекао да се не може рећи да ти подаци не постоје.

Он је констатовао да се припадници међународне заједнице константно љуте када изнесе такве податке, али напомиње да се ради о чињеницама.

"Председник Вучић је био јасан - унутрашњи дијалог. Али, они мисле да одмах треба да признамо Косово. Само то од нас траже", закључио је Дачић.