Насловна » Актуелно » Вести » Париз: Одржана премијера филма "Косово-моменат у цивилизацији"

Париз: Одржана премијера филма "Косово-моменат у цивилизацији"

15. септембар 2017. Извор: Танјуг

У Српском културном центру у Паризу вечерас је одржана премијера филма "Косово-моменат у цивилизацији", а директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је поручио да је српска борба за КиМ планетарног карактера и да је ово остварење важан допринос за очување истине о томе чије је Косово.

Фото: Танјуг

"Филм говори о културној и духовној баштини која треба да буде приказана европској и светској публици и ово је важан допринос за очување истине о томе чије је Косово, и да је историја и култура на КиМ српска", истакао је Ђурић.

Ђурић је навео и да је важно да путем филма, интернета, друштвених мрежа и свих других видова комуникације прича о српској баштини доспе до што више људи.

Указао је и на значај премијере филма у Паризу, седишту УНЕСКа, организацији где Србија води одлучну борбу да заштити свој статус и своје светиње, цркве и манастире.

"Овде се води борба за подршку оних који одлучују, а они који одлучују треба да буду информисани и овај филм је сјајан начин за то", каже Ђурић.

Он је додао да се борба Србије огледа у томе да што више људи из академских, дипломатских и интелектуалних заједница у Француској и другим земљама света види истину о нашим светињама како би допринели формулисању ставова значајних друштвених група и земаља које утичу на могућности Србије да сачува своје светиње.

"Наш посао је да пред сваког од њих изнесемо чињенице, а они треба да донесу свој суд према савести. За људе који се воде по савести, историји и поштењу нема дилеме да су светиње на КиМ хришћанске, православне, српске", закључио је Ђурић.

Редитељ филма Борис Малагурски каже да је идеја филма да се прикаже угроженсот, али и лепота српске баштине на КиМ.

"Филм је снимљен са циљем да се прича о манастирима представи кроз личну причу водитеља Стефана Поповића који је аустралијски водитељ, али је одрастао на Косову и тамо је провео детињство. Сценарио је писао Милош Нинковић, а овај документарни филм није класична форма документараца већ је испричан тако да буде пријемчив свима, младима и старима", рекао је Малагурски.

Истиче, да је од 1990. године до данас на подручју КиМ уништено више од 150 цркава и манастира и да то треба да изазове реакцију у свету као што је изазива рушење културне баштине у на пример, Ираку.

"Желимо да мотивишемо светску јавност да се више бави овом темом, да се види да се на територији КиМ угрожава наше наслеђе и вредносне поруке које манастири носе. Важно је видети да се у случају поништавања наше прошлости у великој мери угрожава и будућност цивилизације", рекао је Малагурски.

Многобројни представници дипломатских, културних и интелектуалних кругова дошли су да виде филм који приказује српску културну баштину на Косову и Метохији као део шире кампање Србије против чланства Косова у УНЕСКу.

Канцеларија за Косово и Метохију пројектно је подржала снимање овог филма.

Танасковић: Вероватно без захтева Приштине за УНЕСКО ове године

Амбасадор Србије при УНЕСКУ Дарко Танасковић рекао је вечерас да није реално очекивати нови захтев Приштине за чланство у тој организацији ове године.

Он је додао да из поузданих извора има информације да захтева неће бити на седници Извршног савета УНЕСКА у октобру, као ни на заседању Генералне конференције УНЕСКА у новембру.

"Чак и ако та сазнања нису поуздана, рокови за озбиљну кампању су практично прошли. Ипак, не треба очекивати да ће Приштина одустати од свог стратегијског циља да, како кажу, освоје што више међународних организација", рекао је амбасадор Танасковић уочи премијере филма "Косово-моменат у цивилизацији" која се одржава вечерас у Српском културном центру у Паризу.

Овај филм бави се српском баштином на КиМ и део је кампање против пријема Косова у УНЕСКО , а Танасковић каже да је кампања у вези са пријемом Косова у Унеско тренутно мало спласнула, али да не постоје илузије да Косово неће уз помоћ својих пријатеља покушати "да се домогне Унеска".

"Сматрам да је врло значајно што настављамо да радимо оно што није кампања, већ стално, упорно доказивање једног катастрофалног цивилизацијског стања на КиМ. Ми заправо говоримо оно што сматрамо да је истина и указујемо на реалност, јер истина се производи и истина има више, а ми зелимо да убедљивим, уметничким средствима покажемо шта је реалност и то настављмо да чинимо и сада приказивањем овог филма", рекао је Танасковић.

Истиче, да је од својих колега, припадника дипломатског кора, чуо да су веома заинтересовани да виде овај филм, јер су схватили у којој мери је проблем српске баштине важан.

"Овај проблем не тишти само нас Србе, ово је проблем и за УНЕСКО и за међународну заједницу", закључио је Танасковић.