Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Дијалог да води у будућност,не у сукобе

Вучић: Дијалог да води у будућност,не у сукобе

22. септембар 2017. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић очекује отворен, реалан, рационалан и паметан приступ у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, који нас води у будућност, а не у сукобе.

Фото: Танјуг

Председник Србије је, у изјави новинарима у седишту УН, где је данас говорио на седници Генералне скупштине, истакао да не смемо да живимо искључиво у митској прошлости, као што не смемо да се одрекнемо онога што и даље имамо у својим рукама.

"Дијалог је увелико почео у Србији. Многи се већ изјашњавају по питању Косова и Метохије, бројни политички актери, институције. Црква је изашла више пута са ставовима. Наш посао је да то сада више институционализујемо, да те расправе и дијалог, кроз концентрисане кругове проведемо на озбиљан начин", објаснио је Вучић.

"Свој став изнећу на крају, када будем саслушао све учеснике. Можда ћу га допунити, можда делимично променити под утицајем дијалога. Само мислим да треба да имамо реалан, рационалан и паметан приступ који нас води у будућност, а не сукобе", указао је председник Србије.

Казао је да у дијалогу морају бити саслушани и они који кажу да Косово никада неће бити независно, као и они који имају сасвим супротан став.

"Сви имају право да се изјасне и кажу свој став. Нећу бежати од договорности за најтежа питања која муче Србију, нећу бежати од тога да кажем шта је мој став и мишљење, када све људе будемо саслушали до краја године“, истакао је Вучић.

Вучић:Не бих се хвалисао на месту Пацолија

Не бих се са таквом лакоћом кладио на тих 15 до 20 земаља како то данас чини Беџет Пацоли, истакао је данас председник Србије Александар Вучић у Њујорку поводом изјаве потпредседника покрајинске владе да Приштина има довољно гласова за улазак у УНЕСКО.

Вучић је казао да су српске власти већ анализирале све сусрете Пацолија, а на неколико смо били и ми присутни.

"Ми и Американци се по томе не слажемо. Они су признали независност Косова, они им помажу у прикупљању гласова за улазак у УНЕСКО. Имамо супротан став по том питању, али су Американци важни партнер Србији. Без Американаца нема решења о каквом год решењу говорили у савременом свету“, указао је он уочи сусрета са првим замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Елизабет Милард.

"Ми ћемо се борити за своју земљу, своју Србију, а да ли ћемо успети остаје да се види. Ја не бих се тако хвалисао да сам на месту Пацолија. Волим када људи говоре ''хоп'' пре него што су скочили, а како ће стварно да буде видећемо", поручио је Вучић.

Он је нагласио да ће бити много тешко јер "они имају као коспонзоре многе од најмоћнијих земаља света".

"Нису то мишићи Албанаца са Косова, већ Американаца, Енглеза и многих других. Ми ћемо се са онолико снаге колико имамо, воље и правде колико носимо у себи, борити за своју земљу и покушати да сачувамо наш народ и наше светиње на КиМ", нагласио је Вучић.

Председник Србије је истакао и да се ради о нашим црквама и манастирима и да је готово целокупна културна баштина на КиМ српска, те да не могу да је сачувају они који су је уништавали, рушили и палили.

"То је наш став, борићемо се па ћемо видети коме опанци, а коме обојци. Не бих се са таквом лакоћом кладио на тих 15-20 земаља како то данас чини Пацоли“, закључио је Вучић.