Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Нисмо за то да проблеми Срба и Албанаца остану нерешени

Ђурић: Нисмо за то да проблеми Срба и Албанаца остану нерешени

23. септембар 2017. Извор: ТВ Мост

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и потпредседник Српске напредне странке Марко Ђурић изјавио је да Србија не жели да проблем њене јужне покрајине и питање односа српског и албанског народа остану заувек нерешени, и да је зато унутрашњи дијалог који је иницирао председник Александар Вучић једини начин да ова генерација до решења дође.

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је, у интервју објављеном у данашњем броју руског листа “Известија”, истакао да још од средњег века Косово и Метохија јесте темељ српске државности и идентитета, и да зато за Србију то није само питање 13 одсто њене суверене територије.

“Једини начин да се КиМ сачува у оквиру Србије је да се ради заједно са целим народом. Ми не желимо решење уз употребу силе, али исто тако нисмо за то да овај проблем између српског и албанског народа заувек остане нерешен. Председник Вучић је покренуо дискусију о циљевима и средствима помоћу којих се можда може постићи решење косовског проблема. Ради се о томе што тим питањем не треба да се бави само влада или одређено министарство - то је питање за сав српски народ”, изјавио је Ђурић.

Он је за московски лист описао тежак положај Срба на КиМ, подсећајући да је после 1999. године, када су тамо ушле НАТО снаге, у јужној српској покрајини остало само трећина припадника нашег народа, а да се они који су преостали излажу сталним притисцима.

“КиМ има најнижи степен повратка расељених лица у свету. Срби стално осећају да живе под непријатељском влашћу, а албанске политичке снаге стављају до знања да на КиМ и не желе српски народ”, казао је Ђурић.

Према његовим речима, одлука Срба на КиМ да уђу у структуре у којима Албанци имају већину била је веома тешка, будући да седе у влади са људима које званично сматрају терористима, међутим опстанак владе у Приштини први пут од 1999. године зависи од српских гласова, и зато је то био једини начин да Срби поврате део свог некадашњег утицаја у покрајини и поправе свој положај.

Осврћући се на односе Србије и Русије, Ђурић је рекао да ће Србија наставити да поштује традиционално пријатељске односе, и да неће увести санкције Руској Федерацији.

“Односи са Русијом се заснивају на дубоким историјским, духовним и културним везама. Ми се поносимо братским односима са руским народом и нашим пријатељством. Србија је једна од малобројних држава Европе која се није прикључила антируским санкцијама, и то никада неће урадити. За нас је апсолутно неприхватљиво да неко други доноси одлуке уместо нас”, нагласио је Ђурић.

Србија, према Ђурићевим речима, намерава да остане неутрална држава, која неће припадати ниједном војно-политичком савезу.

“НАТО је 1999. године под изговором хуманитарне катастрофе извршио агресију против наше земље. Тако је вештачки створена трагедија Албанаца постала реална трагедија Срба. У Србији по том питању постоји најшири друштвено-политички консензус. Ни држава, ни народ, ни поједине политичке партије не желе да Србију виде у оквиру НАТО-а. То се никада неће десити”, објаснио је Ђурић.