Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Болница у Пасјану доказ да за Србе на КиМ има будућности

Ђурић: Болница у Пасјану доказ да за Србе на КиМ има будућности

04. октобар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић обишао је данас општу болницу у Пасјану, и поручио да је та здравствена институција “чудо Поморавља”, јер у њој Срби и други житељи тог дела наше јужне покрајине добијају најбољу могућу услугу, те да показује колика је решеност српског народа да опстане на Косову и Метохији.

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је, обраћајући се грађанима после обиласка болнице, рекао да је та здравствена установа доказ чврстине опредељења српског народа да опстане у Косовском Поморављу, као и да показује шта све српски народ може да постигне својим радом.

“Овим здравственим центром, својим радом, вером и снагом показујете, не само да за нас овде има будућности, већ да та будућност зависи од нашег труда рада и борбе, као и спремности да градимо овакве озбиљне системе....Ми смо државотворан народ који поседује и интелектуалне и научне и професионалне капацитете да свој живот организује у складу са потребама живота у 21. веку и ова болница је сведочанство тога”, рекао је Ђурић.

Он је подсетио да су 2015. године, када је на иницијативу председника Александра Вучића започео рад на томе да празна зграда у Пасјану буде претворена у општу болницу, многи мислили да је то немогуће, али да данас та установа окупља здравствене раднике који својом стручношћу, знањем, али и опремом, грађанима пружају најбољу могућу услугу и негу.

Ђурић је подсетио да је болница опремљена "издашним донацијама" Владе Србије, те да је само Канцеларија за КиМ уложила више од 46 милиона динара, због чега данас породилиште и лабораторија имају опрему какве, каже, нема ни у много већим здравственим центрима какви су Лесковац или Врање.

Домаћин представницима Канцеларије за КиМ био је вршилац дужности директора Здравственог центра Гњилане Зоран Перић, које је прецизирао да је од почетка рада породилишта у Пасјану рођено 177 беба, и да, када се томе дода број деце рођене у централној Србији, може да констатује да је наталитет међу Србима у Косовском Поморављу дпстигао ниво из времена пре ратних сукоба.

Перић је захвалио свим институцијама Републике Србије, без чије помоћи отварање опште болнице за Србе у Поморављу не би било могуће.

Здравствени центар Гњилане пружа здравствене услуге становништву Гњилане, Косовска Каменица, Ново Брдо и Витина и једини је здравствени центар на том простору. У овом тренутку се ради на опремању педијатријског одељења и интерне клинике.