Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Сутра спремни за нови суд и тужилаштво на северу КиМ

Ђурић: Сутра спремни за нови суд и тужилаштво на северу КиМ

18. октобар 2017. Извор: Танјуг

Српска страна ће већ сутра бити спремна за оснивање новог суда и новог тужилаштва са српском већином на северу Косова и Метохије, што је одлагање од два или три дана у односу на зацртани датум, и тиме ће Србија бити спремна да у потпуности испуни обавезе везане за споразум о правосуђу, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Фото: Танјуг

"Али оно што је за мене потпуно фасцинантно, то је чињеница да и део међународне заједнице и Приштина ламентирају над одлагањем од два или три дана, а не виде да су 1.643 дана у доцњи за оснивање Заједнице српских општина, па им смета три дана одлагања Споразума о правосуђу", рекао је Ђурић за Танјуг.

Такође, како каже, не чује представнике међународне заједнице, "да се жале или указују на то што 1.643 дана чекамо оснивање ЗСО" и ту се, према његовом мишљењу, заправо види карактер односа према постигнутим споразумима оних који су одговорни за имплементацију.

"Када би са таквом оштрином и одговорношћу тражили и оснивање ЗСО, 1.643 дана након истека рока, сигуран сам да би то већ било спроведено у дело. Али то није, пошто то њима очигледно није приоритет и очигледно да им до тог важног српског интереса није у тој мери стало", рекао је Ђурић.