Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Србима на КиМ желе да одузму јединство

Ђурић: Србима на КиМ желе да одузму јединство

18. октобар 2017. Извор: Танјуг

Срби само јединствени могу да сачувају своје општине на Косову и Метохији и баш зато желе да нам узму то најдрагоценије што имамо - српско народно јединство на КиМ, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, на митингу Српске листе у Звечану.

Фото: Kанцеларија за КиМ

"И знају одлично да нас нису победили док год не пресеку нашу пупчану врпцу са државом Србијом и знају да ту треба да гађају и зато су пронашли неке међу нама, које су купили, завели и убедили да ће им оно што добију из Приштине, подршка из амбасада које гурају независност Косова, омогућити да победе и то сопствену државу Србију", рекао је Ђурић.

Српска листа, истиче он, једина је веза српског народа на КиМ са политичким институцијама Србије, а будућност и Звечана, Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и свих 10 општина са српском већином не види се у Приштини, него у Београду.

Како каже, тешко му је што излази трећи пут у шест месеци истим поводом, јер "нас трећи пут за то време терају да се пребројимо, надајући се да ће успети да нас уситне, поделе и да онда оно што смо тешком муком градили - јединство српског народа на КиМ".

"Одавде данас из Звечана, са гласовима хиљада Срба на Косову и Метохији, поручујемо им - нећете у томе успети, ово је Србија. Хоћемо да сарађујемо са свима, да имамо добре односе, да решавамо проблеме на миран начин. Наше стрпљење и нашу толеранцију показали смо и када су нас казнили, убијали, отимали куће, чинили све да нас на овим просторима не буде. Али данас је време да покажемо да смо мудрији од оних који мисле да могу да пресеку нашу пупчану врпцу са државом Србијом", каже Ђурић.

Треба замислити, каже Ђурић, када се буде ломило, а "ломиће се наредних месеци и година" - где је будућност за све српске општине на КиМ и треба замислити да тада општином управљају људи који су у политичком смислу ближи и лојалнији Приштини него Београду.

"Као народ, немамо право да допустимо себи ту врсту грешке, зато вам кажем, ако неко мисли 22. октобар је дан победе, српског јединства и молим вас, подржите Вучину Јанковића за градоначелника Звечана, а ја вам данас обећавам - свакога дана радићемо марљиво и предано и даћемо више него што је дала било која друга екипа, гарнитура, која је у име Србије доносила одлуке зато да српски народ остане овде на КиМ", рекао је Ђурић.

Кандидат Српске листе за градоначелника Звечана Вучина Јанковић рекао је да, ако је Србима ових дана ишта потребно, "то су су слога и јединство", а то су, према његовим речима, управо вредности за које се Српска листа залаже.

"Нисмо заборавили 12 година ненаменског трошења буџета и српског и косовског и од донација. Оставили су нам незавршене зграде, рачуне за гориво, ручкове. У сећању нам је 12 година несигурности и страха, сукоба са неистомишљеницима, пораст броја незапослених", каже Јанковић.

Министар локалне самоуправе у покрајинској влади Иван Тодосијевић рекао је да је српски народ увек знао да изабере праве људе, те да ће тако бити и 22. октобра.

"Наши суграђани ће изаћи на изборе и гласаће за број 29, за Српску листу. Глас за Српску листу гарантује останак институција државе Србије и даље присуство државе Србије на простору КиМ", каже Тодосијевић.