Насловна » Актуелно » Вести » Српска листа победила у свих 10 општина са српском већином

Српска листа победила у свих 10 општина са српском већином

23. октобар 2017. Извор: Танјуг

Српска листа однела је данас победу у свих 10 општина са српском већином на локалним изборима на КиМ.

Фото: Танјуг

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је новинарима, окупљеним испред Изборног штаба странке, да је Српска листа у Косовској Митровици освојила 80 одсто гласова.

"Биће другог круга, али за четири године", рекао је Ракић, који је убедљиво победио и на изборима за градоначелника Косовске Митровице.

Ракић је истакао да је тај резултат јасан показатељ колико народ на КиМ верује својој држави, својој влади, председнику Александру Вучићу.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истакао је, “док се чекају трубачи”, како је приметио, да је победа Српске листе велика победа за читав српски народ, за Србију, јединство и опстанак наших људи на овом подручју, који су “толико пропатили у претходним деценијама”, али и да представља “једну велику одговорност за све људе који су добили и народно поверење, и поверење државе”.

“Више него икада ћемо и контролисати и помагати, да ствари овде буду онакве какве заиста треба да буду, да ова наша слога прерасте у нашу снагу, зато да бисмо остали и да нам на КиМ буде боље. Никада нећемо одустати од тога да сматрамо КиМ не само нашом колевком и нашом душом, него и срцем Србије”, истакао је Ђурић.

Захваљујући свим “безбројним људима” из централне Србије, из других делова земље, који су разумели колико су важни били ови избори и који су “смогли храбрости и мудрости да, упркос свим покушајима, притисцима, напорима да се сви Срби у политичком смислу овде на КиМ искорене”, одоле, Ђурић је нагласио да ће држава Србија бити чвршће него икада уз свој народ на КиМ.

“Како држава Србија буде економски и политички и међународно јачала, тако ће јачати и наша укупна позиција овде и уверен сам да ће кроз труд, сарадњу и све оно што ћемо заједно радити у годинама које долазе, наша позиција овде бити неупоредиво боља, него што је икада, од 1999. године била. Живела Србија, Живела победа”, рекао је Ђурић.

Та убедљива победа Српске листе би, сматра Ђурић, била и у “апсолутним бројевима највећи резултат који су Срби остварили од 1999. године на овом подручју”, да је данас “дозвољено десетинама хиљада Срба из централне Србије да гласају, а није”.

“Многи од њих су спречени да искористе бирачко право и многи су морали сатима да трпе шиканирање на административној линији и желим да се захвалим одавде, из срца Косовске Митровице целокупном нашем народу, зато што солидарност сваког грађанина Србије који издваја и од свог дохотка за опстанак овог нашег народа, омогућава да Срце Србије овде на КиМ живи”, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ захвалио је и председнику Републике Александру Вучићу, који је “народу улио и сигурност и снагу и који ужива његово поверење”.

Председник Српске листе и нови градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић резултат је назвао јасним показатељем колико народ на КиМ верује својој држави, влади, председнику Републике Александру Вучићу, као и показатељ колико народ на КиМ цени рад, залагање наше државе за наш опстанак и бољи живот на простору КиМ и колико у ствари “не верује продавцима магле, манипулаторима и онима којима је лични интерес испред свега”.

“Оно што ме посебно радује, то је да вечерас нисмо победили само у Косовској Митровици, већ је Српска листа победу однела у свих 10 општина са српском већином и то ме посебно радује, као и све нас. Није била победа “на клацкалици”, у свих 20 општина победа је таква да је од више од 80 одсто гласова освојила Српска листа. Српски народ је увек био уз своју држава и држава Србија увек је била уз свој народ. Тако је увек било и тако ће и остати. Живела Србија, до победе”, у рекао је Ракић.

Окупљени грађани изборни резултат прослављали су весело уз трубаче, шампањац, ватромет и бакље, а возила која су пролазила центром Косовске Митровице сиренама су поздрављала окупљене испред споменика кнезу Лазару.