Насловна » Актуелно » Вести » Вучић за очување динамике и формата седница СБ УН о КиМ

Вучић за очување динамике и формата седница СБ УН о КиМ

26. октобар 2017. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић и шеф Унмика Захир Танин размотрили су данас актуелну политичку и безбедносну ситуацију на КиМ уочи седнице Савета безбедности УН средином новембра, а Вучић се заложио за очување постојеће динамике одржавања и формата седница у том телу светске организације.

Фото: Канцеларија за КиМ

На предстојећој седници ће бити представљен тромесечни извештај о раду УНМИК.

Вучић је нагласио да је рад УНМИК веома важан за Србију, јер је Мисија УН, на основу Резолуције 1244, гарант статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији.

Такође је рекао да је међународно присуство на КиМ значајно за примену договора постигнутих у оквиру Бриселског дијалога.

Председник Вучић је додао да је у последње две године на Косову и Метохији забележено мање инцидената на етничкој основи него икада и још једном поновио да српско руководство цени залагања Мисије УН, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

Двојица саговорника су размотрили и начине како УНМИК, у оквиру свог мандата, може да допринесе решавању конкретних питања са циљем унапређења свакодневног живота Срба, Албанаца и других на КиМ.

Шеф УНМИК Танин је указао на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине. Председник Вучић и Танин су, такође, истакли важност вођења унутрашњег дијалога о Косову и Метохију.

У разговору председника Вучића и Танина констатовано је да је сарадња државних органа Србије и Мисије УН добра.