Насловна » Актуелно » Вести » Козарев: Да интерно расељени сами одлуче да ли ће се вратити на КиМ или интегрисати у местима расељења

Козарев: Да интерно расељени сами одлуче да ли ће се вратити на КиМ или интегрисати у местима расељења

07. новембар 2017.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев говорио је данас на 13. радном састанку повереника за избеглице и миграције, који се у оквиру Регионалног стамбеног програма одржава у Кладову, и нагласио да интерно расељена лица (ИРЛ) из наше јужне покрајине морају имати право на слободну одлуку да ли желе да се врате или интегришу у местима расељења.

Фото: КИРС

Козарев је представио регионални пројекат "Скопска иницијатива", изневши неколико примера усвојених активности које за циљ имају решавање конкретних проблема расељених, подсетивши на чињеницу да у региону и даље живи око 230.000 ИРЛ са Косова и Метохије, од којих је 204.000 смештај нашло у Србији.

„У протекле две деценије услови за одрживи повратак су били веома лоши што је определило велики број ИРЛ за интеграцију у места расељења, али с обзиром на актуелне околности, треба дати одговарајућу шансу повратку, нарочито у контексту пројекта Сунчана долина. Неопходно је да искористимо моментум и заједно са Комесаријатом за избеглице, УНМИК-ом, УНХЦР-ом, ОЕБС-ом и другим важним међународним актерима на Косову и Метохији, активним приступом убрзамо овај процес и понудимо конкретна, одржива решења“, рекао је Козарев.

Он је истакао да је суштински део тог процеса остваривање права ИРЛ на КиМ, подсетивши да Канцеларија за КиМ, као корисник ИПА пројекта финансираног од стране Европске уније, пружа бесплатну правну помоћ интерно расељенима и заступање пред локалним судовима, и тако помаже у њиховој борби за остваривање имовинских и других права.