Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Приштина кочи ЗСО уз подршку дела међународне заједнице

Ђурић: Приштина кочи ЗСО уз подршку дела међународне заједнице

13. новембар 2017.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да не верује да Приштина самостално кочи формирање Заједнице српских општина, јер за сваки потез или његово непредузимање има прећутну или експлицитну сагласност дела међународне заједнице који је подржава.

Фото: Канцеларија за КиМ

"Шест година учествујемо у разговорима, 236 састанака, хвала богу допринели смо да се сачува мир, али нисам још видео ниједан значајнији потез који је Приштина повукла или није повукла, а да за тако нешто није имала прећутну или експлицитну сагласност оних који их подржавају у делу међународне заједнице", рекао је Ђурић одговарајући на питање новинара о ЗСО.

То, додаје, Приштину не амнестира од обавезе да спроведе оно што је договорено.

"Та штоперица која је овде у Београду ради. Данас је 1675. дан од како дугују формирање ЗСО", каже Ђурић.

На питање о понављању локалних избора у Партешу, Ђурић је рекао да је Српска листа мета притисака Приштине што се, додао је он, види и на примеру поништавања избора у Партешу где је канидидат Српске листе победио у првом кругу.

Подсетио је и на друге примере притисака на Српску листу, наводећи да су њени представници саслушавани, хапшени, вођени у такозвану косовску обавештајну службу, да је 16 Срба у Лепосавићу отпуштено са посла само зато што су били за Српску листу и за јединство са државом Србијом.

"Ти притисци се настављу и то само показује колико некоме не одговара и колико се неко панично плаши тога да Срби буду сложни, да своју политику координирају са државом Србијом, са председником Вучићем, да делују хомогено као што нису деловали у ранијим историјским периодима, а сада почињј да делују и делују захваљујући том јединству које стварамо", рекао је Ђурић.

Поручио је да Срби не могу бити коришћени као фолклор за политички естаблишмент у Приштини.

"То није више случај и то више никад неће бити случај. Срби су данас на КиМ сложни, јединствени, окупљени око своје државе Србије, своју политику усаглашавају и координирају са нама и тако ће остати. Српска листа ће наставити да се бори и за то има нашу пуну подршку", подвукао је Ђурић.