Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: У Влади Србије имате трајног и оданог савезника

Ђурић: У Влади Србије имате трајног и оданог савезника

07. децембар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је запосленима у РМК Трепча порчио да ће у Влади Србије имати трајног и оданог савезника у настојањима да тај комбинат буде сачуван, а у српским представницима чврстог браниоца својих интереса и права на КиМ.

Фото: Канцеларија за КиМ

У обраћању поводом обележавања 90 година постојања и рада Трепче у Звечану, Ђурић је рекао да је то предузеће опстало јер је било јаче и од ратног вихора и од политичких нестабилности као и од економских криза.

Опстало је, казао је Ђурић, и зато што је положено на чврстим темељима попут српских тврђава и манастира на КиМ.

"У Србији, земљи сталних потреса и историјских ветрометина, 90 година може да траје и опстаје само нешто што је на чврстим темељима саздано, и нешто што је стручно и с љубављу грађено и вођено. Трепча је била јача и од ратних вихора и од политичких нестабилности и од економских криза, зато што је положена на чврсте темеље, баш као и српске тврђаве и манастири", рекао је Ђурић".

Они који су Трепчу из ничега направили и направили су је да траје, казао је Ђурић истакавши да су комбинат градили српски домаћини онако како се гради сопствена кућа.

"И када је дошло време да је бранимо, бранили смо је онако како Србин брани своју кућу, без одступања и не размишљајући о предаји", истакао је Ђурић и додао да су "оружје" Србије у тој одбрани били несаломиви правни и економски аргументи, а главна снага Србије били су јединство и слога.

Успели смо, казао је, да зауставимо покушаје да нам се отме оно што је без икакве дилеме наше, зато што смо наступали сложно, као војска, борећи се насушно за оно без чега нам опстанка нема- а то је наша Трепча, рекао је Ђурић.

А која би перспектива српског народа на Косову и Метохији била да је Трепча изгубљена, запитао је Ђурић.

"Колико српских породица би остало без хлеба и колико српских огњишта би се угасило? Наша снага мери се вредношћу онога што бранимо, а вредност Трепче не да се исказати само бројевима, јер Трепча је за људе овде и национално и вредносно и идентитетско питање", рекао је Ђурић.

Ђурић је поручио и да ће комбинат надживети и политичко-правни провизоријум у којем је принуђен да опстаје последњих година.