Насловна » Актуелно » Вести » За јубилеј "Трепче" плакете Вучићу, патријарху Иринеју, Ђурићу...

За јубилеј "Трепче" плакете Вучићу, патријарху Иринеју, Ђурићу...

07. децембар 2017. Извор: Танјуг

На прослави поводом 90 година рада Рударско-металуршког комбината "Трепча" у Звечану, данас су свечане плакете захвалности Комбината додељене председнику Србије Александру Вучићу, патријарху Иринеју, директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу и породици српског тенисера Новака Ђоковића.

Фото: Канцеларија за КиМ

У име председника Србије, плакету је примио директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, док је у име патријарха Иринеја свечану плакету примио владика Теодосије.

Учесницима свечаности прочитана су писма председника Србије, патријарха Српске православне цркве Иринеја, породице Карађорђевић, а српски тенисер Новак Ђоковић, који је почасни грађанин Звечана, обратио се учесницима скупа преко видео линка.

Генерални директор Комбината Трепча Јован Димкић истакао је на свечаности да је Косово и Метохија изузетно богато рудама, а посебно локалитет у околини Трепче, те подсетио да је управо због тога многима "Трепча" "запала за око".

Он је рекао да овај комбинат није престао да ради чак ни током Другог светског рата када су њиме управљали Немци и истакао да ће ово предузеће, и поред бројних потешкоћа и покушаја "да се отме", остати у рукама Србије.

Трепча је била и остала главни ослонац развоја покрајине КиМ кроз време, казао је Димкић и истакао да су Трепчини производи познати и даље широм света.

Рударско-металуршко-хемијски комбинат Трепча основан је 1927. године, а свечаном отварању рудника,10. октобра 1930. године, присуствовао је краљ Александар Први Карађорђевић.

Налазишта олова и цинка на Косову и Метохији сматрају се највећим у Европи.

Приоритет Трепче - очување људских и техничких ресурса

Постоји огромно интересовање страних и домаћих инвеститора за улагање у Рударско-металуршки комбинат Трепча, али због недефинисаног правног статуса ниједан инвеститор не жели да уђе у конкретан аранжман са овим комбинатом.

Овако у разговору за Танјуг генерални директор комбината Трепча Јован Димкић објашњава ситуацију у којој се налази овај некада највећи рударски гигант за експлоатацију руде у Европи.