Насловна » Актуелно » Вести » “Сунчана долина" и "Рајска бања", планови за развој Звечана

“Сунчана долина" и "Рајска бања", планови за развој Звечана

30. децембар 2017. Извор: РТС

У општини Звечан гради се стамбено насеље и обнавља бања. То је само део плана за развој те општине на северу Космета, који се реализују у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и Епархијом рашко-призренском.

Фото: Канцеларија за КиМ

У Бањској близу Звечана пре две године почела је обнова старе бање. За сада су изграђена два отворена базена будућег комлекса "Рајска бања".

"Циљ јесте да се 'Рајска бања' нађе на мапи туристичких места Србије. У наредном периоду планирамо изградњу неколико објеката", наводи Наташа Аксентијевић из Одељења за урбанизам Општине Звечан.

Мештани се надају да ће Бањска поново привући госте на лечење и одмор.

"Надамо се да ће овај комлекс брзо да се заврши, да ће бити нових радних места, да буде запослења", наводи Урош Радојковић из села Бањска.

Звечан је некада био симбол економске моћи на Косову и Метохији захваљујући "Трепчи" и њеном пословању. Услови живота у овој општини са 15.000 становника и сада су релативно добри. Са потенцијалима које поседује може се рећи да Звечан има добру перспективу.

"Наше интересе овде на Косову и Метохији можемо остварити сви заједно, свако на свом радном месту, наставник у школи, директор у свом предузећу, радник на свом радном месту, ми као политичари у институцијама Приштине", наводи Иван Тодосијевић, председник Привременог органа Општине Звечан.

У "Сунчаној долини" граде се индивидуалне и двојне куће са пратећим објектима, укупно 300 стамбених јединица за повратнике.

"Тржни центар, културни центар, амбуланта и две пратеће зграде, то се сада гради, следеће године крећемо са изградњом цркве и обданишта и ових пратећих кућа уз саобраћајницу. И онда као последња фаза следеће године кренућемо са изградњом објеката на горњем делу насеља", наводи Слободан Михајловић, директор пројекта "Сунчана Долина".

Ранко Недељковић из Општине Звечан наводи да ће за оне породице које желе да се врате бити обезбеђено једно радно место.

"Оно што је врло битно што треба да знају људи, породице које желе да се врате биће обезбеђено и једно радно место за члана породице. Тако да су ово одрживи пројекти", наводи Недељковић.

Развој инфраструктуре и стварање услова за нова радна места значајно ће побољшати услове живота у општини Звечан.