Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: 2018. развојна година за српски народ на КиМ

Ђурић: 2018. развојна година за српски народ на КиМ

31. децембар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је вечерас да 2018. мора да буде развојна година за српски народ на КиМ, како у политичком, тако и у економском и културном смислу.

Фото: Канцеларија за КиМ

То мора бити година у којој ће бити ревитализоване наше институције у свим сегментима, рекао је Ђурић у инервјуу телевизији Мост из Звечана, пожелевши и да 2018. грађанима Србије у покрајини донесе бољи и квалитетнији живот и да буде година у којој ће деца постати најважнија и највећи приориет.

“Успели смо да сачувамо језгро нашег система на КиМ, да сачувамо радна места наших људи на КиМ, и да томе придодамо радна места у приштинском систему. Дакле егзистенцијалне услове смо стабилизовали и за нас би нормалност била да ти услови у 2018. години наставе да се побољшавају”, рекао је Ђурић одговарајући на питање шта би за њега у 2018. години значила “нормализација односа”.

“За нас је нормализација односа то што желимо да живимо у миру, да живимо тако да можемо да планирмо своју будућност и да се осећамо као своји на своме, то је за нас нормалност. Нормализација би требало да буде све што нас води ка остваривању тог циља”, објаснио је Ђурић.

Констатујући да у Приштини неке политичке структуре под нормализацијом подразумевају нешто сасвим друго, Ђурић је казао да се два концепта нормализације морају помирити на начин који ће заштитити интересе Срба и осталих грађана Србије на КиМ.

Прошла година је, како је оценио, била година борбе да српски народ на КиМ оснажи свој политички капацитет и створи политичко јединство својих представника.

“Шта је то што нам је потребно да бисмо овде опстали. Један од првих предуслова је политичко јединство српских представника, да будемо организовани и да делујемо у политичком смислу као војска. У 2017 години смо се приближили том циљу, иако имамо још много посла”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, у односу са приштиским привременим институцијама српски представници данас делују хармоничније и компактније, усаглашено са политиком државе Србије, и то што имају такозвани златни глас у тим институцијама ствара потенцијал да се у 2018. години остваре још значајниј резултати у одбрани српских државних и националних интереса.

Српски политички представници се данас у Приштини, како је констатовао, третирају са много више озбиљности и поштовања, добрим делом и због тога што је свима јасно да они своје деловање заснивају на сарадњи са Владом Србије и државом Србијом.

“Док буде Србије биће и нашег КиМ са нашим људима и институцијама на њему, са нашом борбом да овде останемо и опстанемо. Ми ћемо се трудити да јачамо нашу виталну животну снагу на КиМ, да искористимо све што нам се пружа из оба система да би нас овде било што више”, рекао је Ђурић.

Он је изразио уверење да ће у 2018. години, захваљујући унутрашњем дијалогу, јачати српске позиције када је реч о КиМ.

“Иницијатива председника Вучића за унутрашњи дијалог подстакла је далеко већи број људи него икада до сада да почну да се баве КиМ и мислим да је то веома важно за наш укупни капацитет да се бавимо овим проблемом. Иницијатива председника Вучића је подстакла стваралаштво и стваралачки рад по питању проналажења решења и мобилисала нашу јавност да почне да се далеко више интересује за КиМ”, рекао је Ђурић.

Унутрашњи дијалог је, такође, како је нагласио, показао и ко заправо нема став и ко има потпуно одсуство политике по том питању.

“Поједини опозициони политички представници буквално су побегли од ове дебате, чиме су демонстрирали да су се све време сакривали иза слогана и парола”, приметио је Ђурић.