Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Божић на КиМ у неисцрпној жељи за слободом

Ђурић: Божић на КиМ у неисцрпној жељи за слободом

07. јануар 2018. Извор: РТС

Божић на Косову и Метохији пролази у неисцрпној жељи за слободом и у уверењу да је борба за опстанак српског народа благословена, рекао је за РТС директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Фото: РТС

"Уверени да је то достижно и да у многоме зависи од нас самих и председник и влада и народ ће и у овој години сложно наставити да се боре за опстанак на КиМ", рекао је Ђурић.

Реагујући на то што је група косовских Албанаца блокирала приступ манастиру Пресвете Богородице у Ђаковици Марко Ђурић је рекао да су монахиње иза тих зидина слободније од оних који су у "оковима мржње, жеље да се други народ затре".

"Покушај да се блокира један манастир је безумље а поставља се питање шта раде хиљаде припадника Кфора, Еулекса и других мисија који не могу да обезбеде да четири монахиње могу да дишу и да живе слободно", рекао је Ђурић.

Упитан о захтеву о измени Закона о Специјалном суду за ратне злочине ОВК, који је изазвао несугласице у покрајинској скупштини, Ђурић је рекао да се Србија залаже за то да ратни злочинци буду кажњени, али да, с обзиром да Србија није консултована при оснивању овог суда не треба сада њој да се обраћају за помоћ у решавању сукоба.

"Како је председник Вучић прецизно приметио, оснивање тог Специјалног суда и његов рад, па и садашња ситуација, ствар су односа између Албанаца и њихових партнера и пријатеља. Нису нас питали кад су оснивали тај суд, када је можда и могло да се договори да то заиста буде међународни суд, немој ни сада да нас зову када су се посвађали", рекао је Ђурић.