Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Немој да нас зову сада када су се посвађали

Ђурић: Немој да нас зову сада када су се посвађали

12. јануар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Србија није консултована када је договарано како ће бити устројен Специјални суд за ратне злочине тзв. ОВК на КиМ и да је то могао да буде "заиста међународни суд, а не суд који оснива или распушта парламент у Приштини".

Фото: Канцеларија за КиМ

"Нису нас консултовали ни када су постајали најбољи пријатељи ни када су се договарали око тога како ће да устроје тај суд, па немој да нас зову ни сада када су се посвађали", рекао је Ђурић на питање новинара да прокоментарише притиске са запада на косовске власти да не прекидају формирање и почетак рада Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК.

Он је нагласио да Србија наставља да гони оптужене за ратне злочине.

"Имамо 750 активних предмета и тужилаштва раде пуном паром. Ми смо ти због којих се ти људи налазе на међународним потерницама и да се питају ови који се сада свађају, нико од тих људи не би ни био на потерницама. Ми смо делима показали шта мислимо о томе и шта сматрамо да је најбоље за Србе и за Албанце", казао је он.

На питање да ли ће Албанци имати прећутну подршку да избегну формирање поменутог суда, Ђурић је рекао да је то питање за оне који се стално мире и свађају.

"Оно је што је приметно, јесте да је међународни положај Србије по питању Косова и Метохије повољнији данас него што је био пре четири или пет година. Да је више разумевања не само за позицију Србије као државе видимо, не само по ситуацији везаној за чланство наше јужне покрајине у међународним организацијама где нема нових чланстава, него мислим да имају више разумевања за голготу и страдање које је наш народ прошао у деценијама за нама и то охрабрује", приметио је Ђурић.

Он је нагласио да ће се "борити да у предвечерје десетогодишњице нелегалне, неправедне и дубоко погрешне сецесије, коју ми не признајемо, та истина допре до сваког кутка планете".

Европска унија позвала је данас косовске посланике да одустану од иницијативе за опозив одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК на Косову и Метохији.

Како јавља АП, Канцеларија ЕУ на Косову је саопштила да је "изузетно забринута" због иницијативе 43 косовска посланика да укину Закон о специјализованим већима и канцеларији специјалног тужилаштва.

Специјални суд основан је 2015. године одлуком покрајинског парламента у претходном сазиву, а нови сазив је покренуо иницијативу за опозив те одлуке.