Насловна » Актуелно » Вести » Вучић у Лапљем селу са више хиљада Срба са целог КиМ

Вучић у Лапљем селу са више хиљада Срба са целог КиМ

20. јануар 2018. Извор: Танјуг

Велико вам хвала што чувате огњишта и што чувате и браните српско име и презиме, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић Србима са целог Косова и Метохије, који су, више хиљада њих, дошли у Лапље село како би се срели и разговарали са председником Србије.

Фото: Танјуг

Вучић је грађанима који су га дочекали испред сале у којој ће разговарати са њима рекао да им је захвалан што су дошли по кијамету, снегу, а он је, каже, дошао у тешким тренуцима после убиства Оливера Ивановића да им покаже да нису сами.

"Разговараћемо вечерас како можете да живите боље, у миру са комшијама Албанцима, да планирате бољу будућност за нашу децу", рекао је Вучић.

Честитао је свима који славе и рекао да је спреман да одговара на питања цело вече.

Потом је ушао у салу, где је већ било више од стотину грађана, који су устали и поздравили га аплаузом.

Разговор је, на молбу председника Србије почео одавањем поште убијеном политичару из Косовске Митровице Оливеру Ивановићу.

"Велико хвала и спреман сам да слушам вечерас и да видимо шта је то што можемо да помогнемо", рекао је председник Србије и свима којима је данас слава честитао празник.

Рекао је да зна да их море бриге и да говоре све што их мучи.

"Као што знате, Србија на различите начине не само да помаже, већ и суштински утиче на ваш живот на Косову и Метохији. Тај живот је тежак, нико од вас није довољно богат, а, нажалост, има оних који примају и 3 до четири плате. Преиспитаћемо све то, да помогнемо онима који крпе крај са крајем", рекао је Вучић.

Поновио је да се не плашимо никога, али да је у нашем интересу да дијалогом са Албанцима очувамо мир и стабилност.

"Не плашимо се никога, али мислим да је прошло време када смо наше циљеве остваривали на другачији начин", рекао је и додао да данас циљеве треба да постижемо знањем, памећу и марљивошћу.

"Морамо да будемо, ви морате да будете довољни чврсти, храби и јаки, да останете на огњиштима, а ми довољно брижни да вам помогнемо да то направите", рекао је и додао да је највиши наш интерес да Срби остану на КиМ.

Сваке године, каже, све је мање наших људи, у Ранилугу, Партешу..да не причамо о централном Косову.

Позвао их је да му кажу шта им недостаје, у чему влада Србије може да помогне, али да новац "не иде у бунар", већ у оно што ће да осетити у својим животима и животима своје деце.

Остали су, каже, најтврђи и најјачи:

"И знам да тражимо од вас оно на шта би мало ко у Београду пристао. Србија ће помоћи колико може, али, ипак, све зависи од вас и ваше воље да останете и опстанете", рекао је Вучић.

Рекао је да је и у Косовској Митровици разговарао са људима различитих политичких уверења, те да је то нормално у ситуацији у којој морамо да будемо јединствени да бисмо опстали.

Не треба нам истоветност у размишљању, али нам треба јединствен став према опстанку и останку народа на свом огњишту.

Вучић је позвао грађане да буду отворени, и рекао да је успостављена директна линија са владом, како би све њихове проблеме забележили, а чини му се да ће многе успети и да реше.

Вучић:Погодности за српски бизнис да улаже на КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас у Лапљем селу, код Приштине, да је улагање у привреду на Косову и Метохији и запошљавање тамошњих Срба од приоритетног значаја и да је Србија спремна да понуди све могуће погодности како би српски инвеститори улагали у покрајину.

"Можемо и да субвенционишемо и никакве проблеме им по том питању нећемо правити", поручио је Вучић у разговору са Србима у Лапљем селу, који су углавном указивали да је за останак Срба у покрајини потребно више посла, школа, лекара...и свега осталог што је потребно за одрживу будућност.

Како је рекао, "ови из Приштине се с времена на време иживљавају са тим, пошто би да покажу да су држава на сваком месту, па, када треба један коверат да само залепе, морају да ставе 22 печата и не знам чега, и још 13 маркица оваквих и онаквих..".

"Нема проблема, ставите свих тих 13 маркица, 70 печата, уколико ће та српска фиузјрма да запосли неке Србе на КиМ" рекао је Вучић.

Наш је посао, каже, да донесемо подзаконски правни акт којим ће моћи да се привредницима каже да уложе онолико колико би им се дало за запошљавање у централној Србији, по радном месту, а иде се и до 50 одсто укупне инвестиције...

Он је додао да постоји спремност и за додатне погодности, уколико се та инвестиција буде отварала на КиМ.

Зато нам је потребно и даље јачање српске привреде и морамо да јачамо домаће привреднике и бизнис сектор.

Што се посла тиче, неће, како је рекао, нико из Немачке, Аустрије, Швајцарске, нити било ко од наших пријатеља да улаже овде, докле год имамо нерешене односе, нерешен статус и све друго.

"Не долазе они у несигуран амбијент, другачије је него са централном Србијом, у централну Србију хоће да дођу, овде неће да дођу и да вас ја не лажем да вам кажем да ће, кад будем разговарао са Си Ђинпингом или са Ангелом Меркел, да дође инвеститор у Шилово или Ранилуг. Неће", рекао је Вучић.

Неће, каже, зато што је нерешен статус Косова, не знају коме се обраћају или имају другачији став од онога какав имамо ми или имају другачији став од оног какав има влада у Приштини.

"И зато сам толико времена инсистирао да покушамо да пронађемо било какво компромисно решење, и од тога нећу одустајати. Зато што сви постају таоци наше, нехрабрости и неодлучности", рекао је српски председник.

Али, оно што можемо то је да додатно субвенционишемо и посебне уредбе да направимо за улагање српских бизнисмена, поновио је.

Вучић је рекао Србима и да кажу шта им и где треба од инфраструктуре, а држава ће им, каже, помоћи.

Лапље село: Посао, стан, школе..па знамо како и зашто остајемо

Како грађани Косова и Метохије виде услове за опстанак и останак у покрајини и шта предлажу - износили су председнику Србије Александру Вучићу, вечерас, више од три сата, у Лапљем селу, код Приштине, јужно од Ибра, где недостаје посао, школе, лекари, станови...

Тако је Гојковић Милан из Гојбуље замолио председника, у циљу задржавања младих у овом делу Косова и Метохије, да се они запосле на радна места која постају слободна одласком у пензију старијих, а ради се пре свега о радним местима у електропривреди.

Председник Вучић је рекао да ће држава анализирањем података о људима који се воде да живе на Косову, а налазе се у централној Србији, отворити значајно већи простор за запошљавање, али, како подвлачи, водећи рачуна да се не направи нека грешка.

Професор историје из Штрпца Чедомир Николић упитао је каква је будућност нашег образовања на Косову и Метохији и да ли ће се радити по наставном плану и програму Републике Србије.

Вучић је одговорио да се држава за то и борила, и да је и кроз ЗСО предвиђен надзор да се ради на програму и плановима.

„Мислим да неће бити угрожени у будућности“, казао је он.

Момирка Портић из Гораждевца, наставница у Основној школи „Јанко Јовичевић“ указала је да школа ове године, 14. марта, слави 120 година постојања и да има дотрајалу фасаду.

Председник је рекао да је у обради захтев за обнову фасаде и да ће она бити завршена до прославе јубилеја.

Живко Ђорђевић из Старог Гацка, који је дошао са ћерком Анђелијом, која, како је рекао воли председника, замолио је да се за његово село, где већина, као и он, не ради већ живи од социјалне помоћи, омогући да се запосле.

„Ви наставите са децом. Албанци нису дали ни споменик да се подигне за погинуле жетеоце. Да не обећавам ништа, али нешто ћемо сигурно урадити. Вама хвала што сте тако ведри и размишљате о будућности“, рекао је Вучић.

Један грађанин из Метохије рекао да би стамбене јединице које се граде требало дати онима који живе дуже од 10 година на Косову, те предложио и формирање националног већа грађана Метохије, како би се сачували српски топоними и светиње у Метохији. Вучић је одговорио да се станови нигде у Србији не дају бесплатно, а да је на Косову подељено око 400.

"Видећемо како да приђемо решавану тог проблема“, најавио је он.

Вучић је казао да је за очување српских светиња држава издвајала и издваја новац, те с тим у вези рекао да ће ове и следеће године значајна средштва издвојити за Пећку патријаршију.

Међу присутнима било је и многих оних који су имали личне проблеме које су изнели председнику, као Жарко Дијановић из косовске Витине, који је био радник суда, а искључен је из програма пензионисања.

Нишлијка удата у Лапље село Милица Костић, мајка четворо деце, жалила се председнику како она и њена породица већ пет година живе као подстанари и замолила за решење стамбеног питања.

Један пољопривредник из Клокота замолио је да им дође један стручни тим, који би помогао код откупа пољопривредних производа, односно како би им олакшали продају онога што произведу.

"Ако можемо да помогнемо, заиста ћемо то да учинимо", рекао је Вучић.

Мештанка Гораждевца Оливера Здравковић рекла је вечерас председнику Србије Александру Вучићу како косовска полиција не признаје возачке дозволе које су им издате у Крагујевцу, и тражила од њега помоћ по том питању.

Како је рекла, иако имају важеће дозволе, када их заустави косовска полиција " не рачунају их", а казне су од 250 до 500 евра или одузимање возачке дозволе.

Председник Вучић је рекао да је о том проблему говорено кроз технички дијалог и кроз политички дијалог, али да он нема начина да некога натера на то и да би се морало молити представнике европских институција "да их натерају да поштују оно што смо се договорили".

Грађани су износили проблеме, за понеки је "отвореном линијом" с министрима у Београду стигао глас да је решен, председника су звали да посети и Ранилуг, и друга места...

Вучић: Помоћ школама и пољопривредницима Ораховца

Министар просвете Младен Шарчевић, или неко други у његово име, доћи ће од 26. јануара у Ораховац и покушати да са професорима и директорима нађе решење за средње школе које имају проблем да оснују одељења, будући да имају мали број ученика, најавио је вечерас у Лапљем селу председник Србије Александар Вучић.

Професорка једне од школа из Ораховца изнела је председнику Вучићу да је у гимназији, да би се основало одељење, потребно да се упише 15 ђака, а то је како каже, превише за тај град, где у неким општинама неретко само један, два или три ђака завршавају основну школу.

Председник Вучић је ораховачкој професорки потом обећао да ће министар просвете Младен Шарчевић 26. јануара или "који дан после тога" доћи у Ораховац да би се пронашло решење.

Она је рекла да је проблем у Ораховцу и то што се школа не обнавља 20 година, то што превоз из Ораховца у Косовску Митровицу иде само три пута недељно, продаја српских кућа, пасоши са којима не може нигде да се путује, осим ако се не оде у Приштину по визу...

Још један грађанин Ораховца пожалио се председнику Вучићу да у тамошњем привременом органу постоје људи који су две године у пензији а већ две године примају и пензију и плату, на шта је Вучић рекао да је истина да је Србија често плаћала функционере тамо где нису потребни, а да се мало давало "сиротињи која се бори да опстане".

Он је по том питању рекао да је тешко да увек сви буду задовољни, али да ће учинити све да промене крену на боље.

Ораховчанин, који је иначе инжењер пољопривреде, тражио је помоћ и за две пољопривредне задруге које постоје у Ораховцу, на шта му је председник Вучић рекао да није проблем наћи финансијску помоћ али да је потребно изнети јасан бизнис план у којем ће се видети да је посао одржив.

Председнику Вучићу је исти становник Ораховца рекао и да се град из којег долази сусреће са велики исељавањем становништа.

Председник Вучић каже да "тешко да ће се тај проблем решити и за 50, 60 година", а Ораховчанину поручио да је отворен за све идеје и пројекте који предлажу решења тог проблема.

Вучић о Брезовици: Борићемо се, обећавам...

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у разговору са грађанима у Лапљем Селу да ће се држава борити за ски центар Брезовицу и да је потпуно неприхватљива аргументација Приштине да то сада припада тзв. држави Косово.

На питање Драгана Речића из Штрпца у вези са проблем о власничким односима када је реч о Ски центру Брезовица и како би ски центар могао да добије валидну регистрацију и у њему се покренуо инвестициони циклус, Вучић је рекао да је неприхватљив став Приштине да имовина Србије припада тзв. држави Косово.

Он је подсетио да је „Трепча“ била највећи проблем на северу, а да је Приштина донела посебан закон да би је одузела, не питајући нас ништа.

„Све време су у Бриселу избегавали да се говори о имовини, а ми смо све време тражили и желели да се разговара о имовини. Они сматрају оно што ми никада нећемо да прихватимо, да отцепљенем, како кажу, Косова од Југославије, све што је била државна и дурштвена имовина, припада ономе што они називају држава Косово. То је за нас апсолутно неприхватљиво“, рекао је председник и додао да то говори и пред бројним албанским медијима.

Додаје да није био нарочито фасцинирам њиховом аргументацијом, те да је кључни аргумент да видимо ко је улагао новац, коме то припада, ко је управљао, располагао и ко је тај чија је државина.

„Не можете да упаднете и отмете нешто и кажете - то је наше, јер смо направили такву политичку одлуку“, подвукао је Вучић.

Како је рекао, плаши се да ће, све док не будемо расправљали о имовини и не будемо радили на трајном решењу косовско-метохијског проблема, бити такве врсте правне несигурности.

„Јер они никада неће рећи - ''људи изволите, радите, инвестирајте'', иако у Скијалиштима Србије сматрају да би највише могли да зараде управо кроз снажан инвестициони циклус на Брезовици“, подвукао је председниик Србије.

На констатацију Речића да је превазилажење проблема у интересу и самих Албанаца и Косова, који ће добити здравог инвеститора, јер су власници ски центра Скијалишта Србије, и ту нема ништа спорно, Вучић се надовезао речима да то није спорно за нас, али да ће друга страна да каже да су од 2008. године независна држава и да то данас припада њима иако, истиче, то нема везе са озбиљном, а још мање са правном аргументацијом, већ је реч о правном насиљу.

„У сваком случају, ми ћемо да се боримо, ма колико да смо у тешкој ситуацији, успевали смо да сачувамо и ваше право на рад и да издржавате породице. Не могу да вам обећам ништа по том питању, осим да ћемо да се боримо, све другошто бих вам обећао не би било фер од мене“, рекао је Вучић.

"Мислим да ћемо и из те борбе извући позитиван резултат", надовезао се на крају на речи председника Драган Речић из Штрпца.

Дејан Станковић набавиће џип за социјалне раднике у Прилужју

Фудбалер Дејан Станковић и сувласник његове фирме Драган Руварац набавиће теренско возило какво је потребно Центру за социјални рад из Прилужја, пренео је вечерас председник Александар Вучић грађанима са КиМ, са којима вечерас разговара у Лапљем селу.

На тај проблем председнику је раније вечерас указала Јелена Божовић из Прилужја, која је рекла да Центар за социјални рад функционише изузетно добро, али да је проблем што немају теренско возило, па све обављају приватним аутомобилима.

Председника је занимало које би им возило највише одговарало, Лада Нива или неко друго, како би проблем био решен, али је на крају додао:

"Да вам одмах решимо тај проблем, нећу касније стићи. Наш легендарни фудбалер Дејан Станковић и сувласник његове фирме Драган Руварац хоће да вам купе џип и то бољи до ових што сам ја предлагао".