Насловна » Актуелно » Вести » Ђорђевић са центрима социјалног рада са Косова и Метохије

Ђорђевић са центрима социјалног рада са Косова и Метохије

27. јануар 2018. Извор: Танјуг

Проблеми центара за социјални рад са Косова и Метохије чији су представници данас разговарали са ресорним министром биће решени, а држава ће учинити напоре да помогне при запошљавању српског народа на тој територији.

Фото: Танјуг

Како је новинарима рекао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић више од 4.300 људи са територије КиМ прима неки вид помоћи због чега је потребно унапређење рада установа.

"Различити су проблеми у центрима, негде имају проблема са напоном, то може да се реши стабилизаторима, у два центра недостаје теренско возило, и то смо се договорили да решимо, видећемо како да им помогнемо када су у питању захтеви за једнократну помоћи", рекао је Ђорђевић после састанка.

Говорило се, каже, и о запошљавању, а држава ће, додаје, помоћи на различите начине, између осталог, помоћи ће оснивање малих предузећа или да се појединци преквалификују.

Састанак са центрима је, подсећа, уследио после посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији.

Ђорђевић је имао састанак и са центрима из Војводине и целе Србије, а говорило се о финансирању центара.

"Планирамо да од 1. јануара 2019. године сви центри и домови буду у систему трезора. Мислим да ће то бити корак напред када је у питању трошење буџетских средстава", рекао је Ђорђевић.

Милан Савић, директор Центра за социјални рад из Прилужја, општина Вучитрн захвалио је министарству за рад и пренео новинарима да центри са КиМ раде у пуном капацитету.

Каже да је сарадња између тих установа и министарства сада унапређена.

Савић је рекао да је тренутно у Прилужју ангажовано петоро радника, да центар има око 600 корисника, те да је са министром данас разговарао о систематизацији радних места.

Договорено је да се за два, три месеца одржи нови састанак и да се разговара о следећим темама које треба решавати.