Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић на Светосавској академији у Скопљу: Српски народ треба да буде поносан на своју шајкачу

Ђурић на Светосавској академији у Скопљу: Српски народ треба да буде поносан на своју шајкачу

27. јануар 2018. Извор: Танјуг

Поводом националног дана Срба у Македонији, вечерас је у Македонској опери и балету одржана свечана Светосавска академија, уз богат културно-уметнички програм који је водио кроз историју српског народа.

Фото: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић присуствовао је вечерашњој академији, одакле је поручио да српски народ треба да буде поносан на своју шајкачу "која све мање подсећа на капу, а све више на војничку и сељачку круну".

"Много је разлога вечерас да будемо срећни и поносни, јер се сећамо лозе Немањића, Душана Силног који је пре свих донео владавину права нашим и другим народима, али и Светог Саве који је пре осам векова одредио наш идентитет", указао је Ђурић.

Свети Сава је држави коју смо већ имали, примећује Ђурић, одредио пут, а српски народ окупио око светосавља који је стуб наше историје, културе и идентитета.

Он је додао да у читавој српској историји не постоји неко ко је толико присутан, жив и актуелан као што је то Свети Сава, кога су Срби у Македонији с правом узели за свој национални дан.

"У средишту светосавске филозофије је љубав према ближњем, према човеку као јединки без обзира на различитост. Данас нам је та љубав потребнија него икад, а посебно нашем народу на КиМ, где морамо градити заједничку будућност са комшијама и свим људима добре воље", нагласио је директор за КиМ.

Академији су присуствовали и други званичници из Србије, Македоније и Републике Српске, а међу њима потпредседник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић, потпредседник македонске владе Кочо Анђушев, генерални секретар председника Републике Српске Синиша Каран, председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић...

Српској заједници обратио се и потпредседник македонске владе Кочо Анђушев који је честитао празник и указао да Македонија свакодневно ради како би са суседним земљама "градила мостове", који су од значаја за економски развој у региону.

"Земље Западног Балкана се суочавају са сличним проблемима и зато треба да интезивирамо нашу сарадњу, а нарочито са Србијом", каже Анђушев.

Према његовим речима, добра сарадња међу земљама, одразиће се и на бољи живот грађана, јер ће та сарадња омогућити атрактивније тржиште за нове инвестиције и радна места.

Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине Србије, поручио је да пут који нам је Свети Сава показао је пут "разумевања, сарадње и слоге" који треба схватити и у политичком смислу када су сви народи, а нарочито наши суседи у питању.

"Срби и Македонци су пријатељски народ, делимо исте проблеме, и не може у Србији бити добро, ако је у Македонији лоше и обратно", каже Арсић.

Регионална стабилност је основни постулат Србије, поручује он, а све неспоразуме треба решавати миром и дијалогом као што је недавна посета македонског премијера Зорана Заева Београду то и показала.

У име организационог одбора овогодишње Светосавске академије госте је поздравио Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији који је рекао да је вечерашња ноћ посвећена нашим прецима, али и да се присетимо "ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда нам је ићи".

Говорећи о човеку у чије име се српски народ окупио вечерас у Македонској опери и балету, Светом Сави, каже да је неизмерна срећа за један народ када у својој историји има такву личност "мудраца, учитеља, помиритеља, дипломату, државника, писца, песника, а пре свега истинског, Христовог човека".

"Данас је Свети Сава идеал на којем српски народ у Македонији изграђује и усмерава своје национално биће, наш темељ и начело", указао је Стоилковић.

На академији је говорио и генерални секретар председника Републике Српске Синиша Каран који је истакао да је ово прилика да искажемо свој национални идентитет у складу са међународним стандардима.

Указује да Република Српска "пружа руку пријатељства другим народима", а у циљу остваривања "економске визије", као и да желе да буду посматрани као "субјекат", а не као "објекат" на том путу.

На академији је Хор "Сингидунум" отпевао српску, македонску и светосавску химну, глумци Народног позоришта представили одломске српске историје, а народне игре извео Народни ансамбал "Венац" из Грачанице.