Насловна » Актуелно » Вести » Грађани са КиМ: Дивно знати да држава стоји иза вас

Грађани са КиМ: Дивно знати да држава стоји иза вас

10. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Предиван је осећај када знате да нисте препуштени сами себи и да иза вас стоји држава, оценили су данас Срби са Косова и Метохије којима је пружена помоћ након недавне посете председника Србије Александра Вучића Лапљем Селу.

Фото: Канцеларија за КиМ

Република Србија, након посете председника Вучића, помогла је у решавану животних питања српским грађанима на Косову и Метохији, а захваљујући тој помоћи омогућен је њихов опстанак и останак у покрајини, изјавили су они након састанка са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића у Београду.

Милица Костић, чијој породици је дат стан на коришћење у Лапљем Селу, рекла је да је тиме решено велико животно питање и да њена деца више неће морати да стрепе за кров над главом.

Костићева, која је родом из Ниша, а пре пет година се преселила на Косово, живела је са супругом и четворо деце као подстанар.

"Када сам дошла нисам могла одмах да се запослим и супругова плата одлазила је на кредите, а много смо плаћали кирију, и нисмо ништа имали од других прихода. Живот са четворо деце у туђим кућама био је претежак", нагласила је она.

Костићева је рекла да је већ дуго конкурисала на свим конкурсима за станове и куће, да није било где није тражила помоћ и да никада није престала са борбом, јер је знала да ће помоћ кад тад морати да наиђе.

"Нама ово решење много значи, значи нашој деци, јер им је сељакање по туђим кућама досадило, а селили смо се већ четири пута", објаснила је она.

Додала је да су деца, која су око првог у месец, када је требало да се плаћа кирија, знала да имају велике издатке па нису ништа тражила, сада пресрећна.

"Остаје нам сада 130 евра месечно. То можда некоме није велики новац, али за нас је то велика пара која ће омогућити да приуштимо више својој деци сваког месеца", указала је Костићева.

Небојша Николић, отац дечака Василија, оболелог од леукемије, захвалио се посебно председнику Вучићу, Ђурићу, као и Министарству здравља, што је изнађен начин да се омогући трансплантација коштане сржи у Италији.

"Надам се да ћемо већ наредне недеље отпутовати у Италију. Предиван је осећај када знате да нисте препуштени сами себи, да иза вас стоји ваша држава", поручио је он.

Стефанка Ћирковић захвалила је председнику Вучићу и директору Канцеларије за КиМ, као и општини Грачаница што су изнашли решење за животно питање ње и њеног сина.

Млада мајка, која има тек 19 година, добила је стан на коришћење у Лапљем селу, чиме је решила стамбено питање које ју је тиштило до сада.

Љубиша Шарић из Ораховца посебно је захвалио што је Национална служба за запошљавање отворила канцеларију у његовом месту.

То је, према његовим речима, омогућило 300 корисницима да све своје обавезе решавају у Ораховцу, уместо да, као до сада, путују у Косовску Митровицу која је удаљена 100 километара.

"Захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију и председнику Вучићу олакшан је живот људима", подвукао је он.