Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: За компромис потребно да се чује и шта говори Србија

Вучић: За компромис потребно да се чује и шта говори Србија

23. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да је Србија за наставак дијалога у Бриселу, да је за компромис, али и да се компромис може наћи само ако се чује и оно што говори Србија.

Фото: Танјуг

Вучић је у заједничком обраћању медијима са председником Бугарске Руменом Радевим захвалио председнику Бугарске Румену Радеву на подршци коју пружа Србији на европском путу и што се залаже да се чује и став Србије кад је реч о решењу за Косово и Метохију.

Навео је да ће за неколико дана рећи и председнику Европске комисије Жану Клоду Јункеру да је за компромис потребно да се чује и Србија, те да се нада да ће то у ЕУ разумети.

"Исто то ћу рећи Јункеру, надам се да ће да разумеју, а поновићу исте речи које је рекао Радев - а то је да ћу да их молим да са времена на време не само да чују, већ да слушају и оно што говори Србија. Дакле, да то не буду унапред одређена решења која су већ сами донели, већ да чују и Србију, јер само на такав начин може доћи до решења и само на такав начин може доћи до компромиса" закључио је Вучић.

Напомињући да је за Србију пријем у чланство ЕУ 2025. године амбициозан циљ, Вучић је рекао да ће Србија дати све од себе да испуни све критеријуме, истовремено подсећајући да за њу постоји додатни критеријум, који није постојао за друге земље ЕУ, а то је решавање проблема са КиМ.

"То сви знају и није никаква тајна да је највећа препрека на путу Србије ка ЕУ питање КиМ", рекао је Вучић и поручио:

"Ми ћемо наставити са дијалогом и покушаваћемо да дођемо до компромиса. Да ли ћемо у томе успети, не зависи само од једне стране, јер је за сваки компромис потребна сагласност и воља најмање двеју, а понекад и више страна", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, потребно је дати све од себе, али и да и једни и други изгубе понешто, да једнако буду незадовољни, како би се до решења дошло - ако је то могуће.

Он је посебно захвалио бугарском колеги Радеву што је више пута рекао да је важно је да се глас Србије чује.

"Ако неко мисли да је решење у томе да Србија све изгуби, а да сви други све добију, да буду задовољни, а Србија да буде незадовољна и понижена - ми сматрамо да ту решења неће бити. Зато и јесмо за компромис и зато смо захвални председнику Радеву што жели да чују и идеје Србије и проблеме и изазове са којима се суочавамо", напгласио је Вучић.

"Ако не буде, није смак света, осим што бисмо много тога изгубили у будућности и Срби и Албанци. Зато се надам компромису и верујем у компромис", подвукао је председник Србије.