Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Најава формирања војске - највећа претња по мир

Ђурић: Најава формирања војске - највећа претња по мир

03. децембар 2018.

Најава формирања такозване косовске војске највећа је до сада претња миру и безбедности у региону. Оснивање те нелегалне формације угрозило би све што се до сада постигло у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Та војска се формира против Србије и српског народа на Косову и Метохији, и то се не може прикрити никаквим неуверљивим образложењима о потреби доприноса самопроглашеног Косова глобалној безбедносној архитектури.

Једино чему би једна таква формација допринела јесте продубљивање међуетничке дистанце у региону, и била би нови фитиљ на балканском бурету барута.

Подсећам да је, према међународним споразумима којима је пре две деценије окончан рат на Косову и Метохији, Кфор једина војна формација са правом да се налази на територији наше јужне покрајине, и свака подршка формирању некакве косовске војске је ударац у саме темеље међународног права и обесмишљава било какве мировне споразуме.

Још није касно да се Приштина одговори од намере да формира војску, и потребно је то учинити одлучно и без устезања, како би се шанса дала миру и дијалогу, а спречило избијање нових ратних пожара на Балкану.