A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Stefanović: Nećemo da gledamo hapšenje Srba bez dokaza
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Stefanović: Nećemo da gledamo hapšenje Srba bez dokaza

12. jun 2019. Izvor: Tanjug

Pokušaj prištinskih vlasti da kriminalizuje sever Kosova i Metohije usmeren je protiv Srba, a ne iskrena borba protiv kriminala, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović

Foto: Tanjug

On je na TV Hepi rekao da Priština to radi kako bi kriminalizovala, uhapsila, uklonila, zastrašila ili potkupila svakoga ko bi mogao da bude otpor nasilnom preuzimanju, na primer, Kosovske Mitrovice.

"Zašta gonite ljude? Šta su dokazi, osim političke kriminalizacije ljudi. Svakoga za koga procene da bi mogao da im se suprotstavi na bilo koji način, makar da izađe goluruk pred njih, treba da uhapse, da ga kriminalizuju, sklone kako bi svima ostalima uputili poruku ''kada naiđemo, vi se samo sklonite''", rekao je Stefanović.

On je naglasio da Srbija to neće da gleda i kaže "super, hapsite Srbe bez dokaza".

I u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kaže Stafanović, Priština sve temelji na "rekla-kazala" i nema dokaza.

Naveo je da je srpsko specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu povodom ubistva Ivanovića jer kosovski organi neće saradnju.

"Neće ništa da nam daju, te sitnice što su nam dali posle godinu dana. to je besmisleno", rekao je Stefanović i dodao da Priština nije nikome pokazala bilo kakav dokaz u vezi sa ubistvom Ivanovića.

Naveo je da na severu svakako ima kriminalaca, ali ima ih i među kosovski Albancima i trgovcima drogom.

Stefanović je dodao da svi policajci sa Zapada kažu da im je jedan od najvećih problema albanska mafija koja trguje drogom i koja je postala veoma brutalna u izvršenju tih krivičnih dela i fizički preti bezbednosti tih zemalja.

Ponovna aplikacija Prištine za Inteprol ne sme na dnevni red

Ponovna aplikacija takozvanog Kosova za članstvo u Intepolu ne sme da bude uvrštena u dnevni red iz pravnih, političkih i policijski razloga, bez obzira na određene zemlje unutar Interopola koje bi po svaku cenu da to "proguraju", izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je na TV Hepi rekao da je Priština već poslala i formalnu kandidaturu, odnosno zahtev za pokretanje tog procesa, o kome će raspravljati Izvršni komitet Inteprepola.

Upozorio je da postoje ozbiljni pokušaji politizacije Inteprola kao policijske organizacije, što ne bi smelo da se dešava.

"Postoje i pravni i politički i policijski razlozi zašto ne sme aplikacija takozvanog Kosova da bude uvrštena. Generalna skupština je o tome glasala 20. novembra prošle godine, izjasnila se ubedljivom većinom, mnogo veći broj zemalja bio je protiv i uzdržan, od onih onih koje su bile za prijem takozvanog Kosova u Interpol. Šta se promenilo pa to ponovo stavljate na dnevni red", upitao je Stefanović.

Ministar kaže da Srbija neće pustiti da to prođe bez borbe.

"To što sad postoje određene zemlje unutar Interopola koje bi po svaku cenu da to porguraju, mi ćemo se boritit da tako ne bude", poručio je Stefanović.

Naveo je da je povodom toga uputio pisma i generalnom sekretaru i predsedniku Intepola, kao i svim stalnim članicama Izvršnog komiteta.

Stefanović je podsetio da je Interpol 20. novembra prošle godine u Dubaiju odbio aplikaciju Prištine, a da je on već 21. novembra počeo novu kampanju protiv prijema Prištine u Interpol.