A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Kurti jedini koji treba da promeni pristup dijalogu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Kurti jedini koji treba da promeni pristup dijalogu

27. maj 2022.

Jedini koji treba da promeni stav o dijalogu sa Beogradom jeste Aljbin Kurti i konačno počne da ispunjava obaveze preuzete iz Briselskog dijaloga.

 dr Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Danas se navršavaju 3.322 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština niti su sprovedeni brojni drugi sporazumi iz oblasti energetike, Priština odbija da postupi po zahtevima Beograda i omogući pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji za koje postoje indicije da skrivaju tela nestalih i ubijenih Srba.

Beograd ima svoj principijelni stav koji podrazumeva traganje za kompromisom u dijalogu, kao jedinim mehanizom za trajno i održivo rešenje na prostoru Kosova i Metohije, tako da Kurti neće moći svojom ucenjivačkom retorikom da promeni poziciju zvaničnog Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji se iskreno i nepokolebljivo bori da osigura trajni mir i stabilnost na ovim prostorima.

Očigledno su oskudni dometi Kurtijeve posete Sjedinjenim Američkim Državama pa po svom oprobanom receptu u Srbima vidi dežurne krivce i metu kada god mu politička situacija u pokrajini ne ide na ruku.

Umesto ucena i želja poput nekakvog „uzajamnog priznanja“, Kurtiju bi bolje bilo da u politički vokabular i poliitčku agendu vrati reči poput međusobnog razumevanja, kompromisa, dijaloga i poštovanja sporazuma, jer je to jedini i izvestan put normalizaciju prilika na prostoru KiM.