A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Kurti jasno pokazuje da mu dijalog nije prioritet već izazivanje tenzija
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Kurti jasno pokazuje da mu dijalog nije prioritet već izazivanje tenzija

30. novembar 2022.

Jedino gde je Aljbin Kurti u pravu to je kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije, već i na području čitavog Zapadnog Balkana.

Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Čitavom svetu je kristalno jasno da umesto razgovora za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, Kurti želi sukobe i nemire, jer to je njegova jedina politika.

To je nesumnjivo njegov prvi prioritet, dok se visoko na listi njegovih prioriteta nalazi maltretiranje i obespravljivanje Srba, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao i brutalno kršenje svih sporazuma i dogovora postignutih u Briselu.

U to svakako spada i odbijanje da posle 10 godina formira Zajednicu srpskih opština kojom se garantuju kolektivna prava Srba na Kosovu i Metohiji, dok istovremeno posvećeno krši sve ostale dogovore postignute pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Nije Briselski sporazum švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara, već je neophodno da potpisane sporazume mora da poštuju, a sam temelj Briselskog sporazuma je upravo Zajednica srpskih opština. Na to se Priština obavezala i tokom poslednje runde pregovora u Briselu, prihvatajući da svi prethodni sporazumi moraju da budu implementirani.