Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић са Танином: Београд за већу улогу УНМИК-а
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић са Танином: Београд за већу улогу УНМИК-а

26. октобар 2017.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са шефом УНМИК-а Захиром Танином, са којим је разговарао о тренутној политичкој и безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини и предстојећој седници Савета безбедности посвећеној Косову и Метохији.

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је том приликом истакао да је став Србије да Савет безбедности УН треба да настави да на редовном тромесечном нивоу дискутује о ситуацији на Косову и Метохији.

Према његовим речима, Београд је захвалан Мисији УН на КиМ на квалитетном раду и статусној неутралности, истакавши да је кроз вишегодишње искуство изграђено уверење да би већом улогом УНМИК-а у покрајини били постигнути политичка стабилност, правна сигурност и бољи предуслови за напредак у дијалогу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је у разговору још једном нагласио искрено и доследно опредељење Београда за мирно решавање несугласица у региону политичким и дипломатским средствима, као и жељу за наставак дијалога са Приштином.

„Београд је на делу показао посвећеност за спровођење постигнутих споразума, а сада је на потезу Приштина, која мора да одблокира процес формирања Заједнице српских општина“, рекао је Ђурић, подсетивши да је данас 1651. дан од потписивања Бриселског споразума, када је Приштина преузела ту обавезу.

Ђурић је саговорника упознао и са идејом унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, који је покренут на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића.