Насловна » Актуелно » Вести » Јовић након задржавања на Јарињу: Опет бахатост Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Јовић након задржавања на Јарињу: Опет бахатост Приштине

01. јул 2019. Извор: Танјуг

Заменику директора Канцеларије за Косову и Метохију Жељку Јовићу више од три сата није био дозвољен улазак на административном прелазу Јариње на простор КиМ и, како наводи, реч је о још једном кршењу свих потписаних споразума и договора.

Жељко Јовић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Данас је ово била још једна демонстрација силе и кршења свих потписаних и важећих споразума, пре свих оног о слободи кретања" рекао је Јовић који је заједно са министром просвете Репубике Србије Младеном Шарчевићем требало да присуствује састанку у Ректорату Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Јовић је за ТВ Мост рекао и да је министар Шарчевић задржан на административном прелазу Јариње више од сат времена, иако је и уредно најављен и обавештен да му је посета дозвољена, а затим да је и он спречен да присуствује том састанку а тек након три сата му је било дозвољено да настави пут за Косовску Митровицу.

“Та врста бахатости и непоштовања свега што је договорено и потписано само може да води дестабилизацији, даљем погоршању односа и погоршању читаве кризе”рекао је Јовић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ апеловао је на привремену администрацију у Приштини да “престане да се игра”, почне да поштује све оно што је потписала и договорила, а на партнере из међународне заједнице да коначно притисну Приштину да оно чему су и они из ЕУ били гарант почне да поштује.

Шарчевић сат и по био задржан на Јарињу

Министар просвете у Влади Србије Младен Шарчевић задржан је сат и по времена током преласка административног пункта код Јариња, приликом уласка на Косово и Метохију, где је обишао Приштински универзитет измештен у Косовску Митровицу.

Према речима министра Младена Шарчевића, иако су уредно најавили делегацију и добили обавештење да је све у реду на Јарињу су задржани сат и по времена.

"Данас за мало да не дођемо. Посебно ми је чудно што смо ми у Београду пре месец и по дана имали самит министара регије, где су били министри такозване или како год владе Косова, и били врло уважени", рекао је Шарчевић на почетку разговора са члановима Ректорског колегијума у проширеном саставу.