Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Одлука Приштине шамар не нама већ Европи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Одлука Приштине шамар не нама већ Европи

04.јул 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је данас да је Приштина одлуком да српским званичницима забрани посету АП КиМ "лупила шамар" међународној заједници и Европи, али и наставку дијалога и додао да ће то бити повод за још јачу и снажнију дипломатску активност Београда.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је подсетио да је Београд тим дипломатским потезима већ зауставио чланство Приштине у девет међународних организација и да је 13 земаља повукло признање независности такозваног Косова.

"Одлука Приштине је последњи клин у мртвачки сандук идеје о дијалогу, стравичан шамар међународној заједници, удар на темељ слободе кретања и све европске принципе", рекао је Ђурић у Музеју Града Београда обилазећи изложбу која како је рекао "говори о муци, страдању, епопеји српског народа и државе, посвећене одбрани Србије током НАТО агресије у којој је погинуло и 139 деце.

Ђурић је навео да је одлука о забрани уласка на КиМ шамар и свим напорима да се односи Београда и Приштине нормализују и оценио да је ћутање на таксе утрло пут Приштини за још сулудније потезе, попут данашњег.

"Рамуш Харадинај се не руга некоме овде. Он се најдиректније руга споразуму, њиховом потпису, гаранцијама ЕУ, САД, Немачке, Француске. Да ли то може да прође или њихова реч не вреди, да ли је он јачи ... Да ли неко мисли да може да се разговора када се споразуми - ЦЕФТ-а, слобода кретања, ... не поштују", питао је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је навео да не очекује превише од оних који су седам месеци ћутали, али да мисли да свет треба да зна шта је истина - а истина је, како је додао, наше најаче оружје, док је оно што Приштина ради чисто лудило.

"Хоће ли Европа, запад, Америка ћутати пред тим да се у 21 веку због политичког става онемогућава слобода кретања, да ли је то демократска, мултиетничка, мултикултурална лажна држава коју граде на територији наше покрајине", упитао је Ђурић и наставио низ питања - међу којима је и они да ли КиМ претварају велики гето под отвореним небом.

"Србима не дозвољавају да једу кекс који хоће, а хоће да разговорамао, сад недозвољавају слободу кретања има ли граница том лудилу:, рекао је Ђурић и упутао да ли ће неко рећи доста пре него цео регион оде у трагедију.

Ђурић је рекао да је одлука Приштине "са оне стране разума" и упитао каква лудост још треба да се деси, "да ли Балкан треба да почне да гори у пламену", како би неко зауставио људе који крше и споразуме са потписом ЕУ.