Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: На КиМ у септембру или октобру
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: На КиМ у септембру или октобру

07. јул 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се спрема да иде на Косово и Метохију у септембру или октобру.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Када ћу на Косово? У септембру или октобру, кад будемо могли да покажемо шта смо урадили из инвестиционог програма за Косово, а до тада ћемо успевати да снабдевамо људе, да попунимо рафове и обезбедимо им опстанак на огњиштима", река је Вучић на конференцији за новинаре после сусрета са основцима са севера КиМ.

Како је додао, волео би да та посета буде у септембру.

"Али, биће септембар или октобар", рекао је он.

Вучић: За дан,два биће још боље снабдевене продавнице на КиМ

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија у наредних дан или два успети додатно да снабде робом широке потрошње продавнице на КиМ.

Како је рекао, то није увек лако и једноставно, али верује да ће Србија обезбедити, не само да наши људи не буду гладни и жедни, већ да имају нормалан и пристојан живот.

"Посебно сам задовољан због чињенице да смо у прехтодних неколико дана успели, а надам се да ћемо у наредних дан или два додатно успети да снебдево робом широке потрошње продавнице широм КиМ", истакао је Вучић.

Истакао је да је нашем народу на северу данас за нијансу лакше него пре четири дана када је последњи пут о томе говорио.

„Као што рекох, небо је чудно, свашта са неба може да падне“, закључио је обраћање медијима председник Вучић.

Вучић: Разматрамо увођење контрамера Приштини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се разматра увођење контрамера Приштини због отежаног снабдевања животним намирницама на КиМ, а биће објављене, каже, након разговора са представницима српског народа са КиМ.

Вучић је на питање да ли се размишља о контрамерама које су раније биле најављене, рекао да се размишља о томе свакога дана, али да је прече било да се најпре обезбеди роба за Србе са севера КиМ.

"За нас је од пресудног значаја било да обезбедимо више робе у продавницима и надам се сте могли да видите јуче и прекјуче више робе него претходних дана. Значи, негде је нешто ''с неба дошло''", навео је Вучић.

Додаје да не жели да стиче политичке поене тако што ће Србија жестоко речима неког да напада, а тиме би се, истовремено, смањила шанса за опстанак Срба на КиМ.

"Моја је брига народ на КиМ", нагласио је председник.

Вучић: Борићу се да и једна мала земља има право на правду

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће се борити за истину и правду упркос свему, за то да једна мала земља има право на правду, чињенице, да поставља питања.

„Мала смо ми земља да бисмо по некима имали право на истину. Многи мисле да тако мале земље немају право, да морамо да будемо осуђени на њихову истину. Питам ко је убио 11 људи у „Ниш експресу"? То правосудно није потврђено, а сви знају ко је. Ко чува и зашто чува те људе? У чијим камповима су ти људи обучавани?", истакао је Вучић, одговарајући на питање шта је закључио из реакција на питања која је поставио у вези убиства Оливера Ивановића.

Неки „мали Вучић" из „мале Србије" очигледно не сме да тако нешто пита, приметио је.

Рекао је да некима можда нису важни ти људи, али њему јесу јер су жртве Срби.

„Ко је побио те људе? Што нисте дозволили да се правда изведе до краја, да злочиначка организација која је то извела одговара?", додао је он истичући да је некоме то било потребно да тако буде да се Срби не врате на огњсиста, да буде најмања стопа повратка интерно расељених лица.

Казао је да га, пошто разговара са представницима и страних служби, да зна шта раде, не чуди хистерија.

Жалостан је, истиче, због појединих реакција из Београда оних који би најрадије да натоваре терет незаслужено свом народу и држави, само како би се доцепали власти.

Приметио је, каже, да је хистерија на његову конференцију за штампу била већа у Београду, а за нијансу мање у Приштини.

„Зачудио ме је степен хистерије и тоналитет, број децибела који се чуо од мојих политичких протиовника у Србији. Били би ужаснути када би чули да је неко други, а не ''познати злочинац Александар Вучић'' учествовао у таквом злочину као што је убиство Ивановића. Они су такву слику себи направилИ“, подвукао је он.

Вучић је, с тим у вези, указао на свакодневно ширење лажи као што је прича да је његов брат власник неког ресторана и да откупљује малине.

„Што причате такве глупости сваког дана? Нема одговора на то, иако сви знате да је реч о лажима. Шта вас брига - пустићемо да лажемо и не секирамо се много. Међутим тако нешто не може довека“, подвукао је он.

Вучић је казао да се није намерно јављао у протекла три до четри дана да пусти да изговоре све најгоре гадости, да причају шта желе, али је поновио да није добио одговор ни на једно питање.

Према његовим речима, албански тужилац је дао најтачнији одговор, најпрецизије је рекао докле су стиги.

Тужилац у Приштини је изјавио да нема ниједан доказ за подизање оптужнице за убиство Ивцановића.

Вучић: Направили смо тактичку грешку...

Председник Србије Александар Вучић оцењује да смо по питању изјава из Приштине о забрани посета српским званичницима, направили "тактичку грешку, и као друштво и као политичари, мада га иначе много више брине однос Приштине према нашем народу, него према политичарима.

"Нисам желео да се месам нашој делегацији у Познању. Албанци подижу лествицу своје безобзирности и безобразлука. Значи да ми треба да будемо срећни пошто нису сасвим забранили званичницима Србије улаз на КиМ, него када им падне напамет", приметио је поводом контрадикторних изјава из Приштине да су уведене забранем, па да нису, или да нису за све српске политичаре.

Зато, додаје, није разумео експлозију одушевљења у домаћим медијима и код појединих политичара, на изјаве из Приштине.

То, истиче, не би иначе било ни први, ни последњи пут да Приштина крши Бриселски споразум и акта постигнута после Бриселског спораузма, а ни највеће кршење тог документа.

"Али, није питање да ли ће званичницима нешто да се забрањује, већ шта ће према нашем народу да ураде. Увек ме више брине однос према народу а не према нашим званичницима".

Не можете ни живот да забраните, макар био једини и луди Робин Худ у Европи - Срби на северу КиМ ће имати шта да једу и пију, поручио је Вучић и закључио да је његов посао, пре свега, по том питању да брине о српском народу на КиМ.

Вучић: Улагаћемо у сва места на КиМ где има Срба

Значајно ће се улагати у свим местима на Косову и Метохији где Срби живе, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Нагласио је да ће улагања бити све већа и да ће, на пример, обухватити реновирање Ректората и четири факултета на КиМ.

"Нашим инвестиционим планом од 9,5 милијарди динара за КиМ, што је око 80 милиона евра, поред отварања водовода, Сунчане долине, уређења фасада и других бројних пројеката, највише ће бити уложено у Ректорат и факултете. Како би универзитетски центар у Косовској Митровици могао убрзано да напредује, као и здравствени центри у Косовској Митровици и Грачаници, као и у свим српским срединама", нагласио је председник.

Додаје да је пре неколико недеља примио децу из Косовског поморавља и са централног Косова и да треба да прими и децу Сирнићке жупе, Штрапца и из других делова широм КиМ.

Председник истиче да је важно чување заједничке традиције и да томе треба да учимо децу и у централној Србији, као и Републици Српској, да градимо "ту врсту јединствене културне, духовне будућности".

"Притом, не дирајући суверенитет и интегритет других држава. Нико не може да забрани да остварујемо блискост насег народа и право на исти језик и писмо".

Захвалио је Милораду Арлову, председнику Одбора РС за помоћ деци на КиМ, зато што је само ове године организовао посету за 1.200 деце са КиМ који су видели 19 градова у Републици Српској.

Вучић: Нервоза Приштине све већа, никог нећемо испоручивати

Никог ми нећемо Приштини да испоручујемо, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, и додао да је нервоза Приштине све већа, осврћући се тако на изјаву пензионисаног српског генерала Момира Стојановића, иначе једног од његових критичара, да му је са релевантног места сугерисано да не напушта Србију, а због оптужнице из Приштине.

"Очигледно је да је нервоза у Приштини све већа и све тежа и, када говоримо о тој нервози, она ће да се очитује или ће бити све очигледнија управо у том сегменту, у оптужбама на рачун српских официра, војника, не би ли неке нове генерације уплашили да никада не штите слободу свог народа, али и с друге стране да би доказали исправност свог тзв. војно-политичког деловања", рекао је Вучић после сусрета са основцима са севера КиМ.

Поручио је да држава никада никога Приштини неће испоручивати.

"Неко ће да каже - испоручите Момира Стојановића, он сваки дан све најгоре о теби говори. Држава не може тиме и на такав начин да се игра, никога неће њима да испоручујемо, али да ли ће неке земље да поступају по налозима Приштине? Скоро сам сигуран да хоће. Без обзира што они немају право на Интерполове потернице, неке западне земље ће на основу билатералних споразума са Приштином сасвим извесно покушавати да хапсе неке од наших официра", рекао је он.

Прокоментарисао је и ситуацију у вези са генералима Павковићем и Лазаревићем.

"Најсмешније ми је то са Павковићем и Лазаревићем и још неким другим које помињу. Основно правило - не два пута у истој ствари. Али, овде на Балкану је све могуће...", каже он.

Додаје да су они неком ''омнибус'' формулом осуђени у Хагу - за све што је било коме могло да се стави на терет, њима је све заједно стављено на терет.

"И када сте том тзв. омнибус формулом обухваћени не можете да нађете нови злочин за који ћете да их теретите чак и да тражите. Јасно је да је ту реч само о политичком притиску. Да кажете да је Љубиша Диковић злочинац? Не могу да кажем да смо се у свему саглашавали али он је частан човек, официр, добар српски војник", истиче Вучић.

Иронично је рекао да је Харадинај је био "диван борац за љдуска права" и Хашим Тачи такође, али је зато Диковић "злочинац".

"Довољно је да погледате њихове биографије и биће вам све јасно", закључио је он.