Насловна » Актуелно » Вести » Брнабић: Таксе Приштине утичу на трговину у целом региону
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Брнабић: Таксе Приштине утичу на трговину у целом региону

09. јул 2019. Извор: Танјуг

Председница Владе Србије Ана Брнабић упозорила је да таксе које је увела Приштина на робу из централне Србије и БиХ имају далекосежне последице по укупну трговину региона, да је ово прва година у којој је забележен пад трговинске размене у последњих седам година, и додала да је Србија, упркос свим провокацијама Приштине остала упорна и посвећена регионалној сарадњи и свим регионалним процесима сарадње.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

Брнабић је, данас новинарима, након Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) на Јахорини, пренела и своје жаљење што је 2019.година прва у последњих седам година када бележимо пад у међусобној трговини.

„Имали смо од 2012.стални раст, посебно од када је успостављен Берлински процес 2014. Из године у годину раст је био преко милијарду евра у међусобној трговини. На жалост 2019. је прва година у којој имамо пад те трговинске размене, због таксе које су довеле и до међусовног све већег неповерења у оквиру региона, тако да су последице и веће од тога“, објаснила је она.

Изразила је жаљење што привремене институције Приштине нису биле присутне на Самиту ПСЈИЕ, истичући да је дијалог једино што имамо и једина ствар на којој треба да инсистирамо.

Каже да се нада да ће председавање Приштине ПСЈИЕ бити успешније од њиховог председавања ЦЕФТА.

„Управо када су председавали ЦЕФТА увели су таксе од 100 одсто што је директно кршење тог споразума. У тренутку када имамо суспендован ЦЕФТА споразум Србија је у потпуности посвећена даљем унапређењу сарадње без увођења контрамера“, казала је Брнабић.

Она је рекла да ће Србија наставити да ради пре свега на билатералним уговорима, као што је недавно постигнути споразум са премијером Северне Македоније Зораном Заевом о „једном прелазу“ између две земље.

Договорено је, додала је, билатерално признање овлашћења економских оператера, што ће омогућити да трговина између Србије и Северне Македоније буде много лакша, као и да се не чека толико на граничним прелазима и царинама.

„Ићи ћемо и на електронско аутоматско признавање свих царинских докумената. Након тога планирамо да то учинином и са другим економијама у региону“, најавила је Брнабић.

Упитана да ли ће Србија учествовати на састанцима ПСЈИЕ којим ће председавати Приштина, Брнабић је подсетила да је Србија упркос свим провокацијама остала упорна и посвећена регионалној сарадњи.

Подсетила је да је Србија учествовала и на последњем састанку у оквиру ЦЕФТА у Албанији, који је прекинут када је представник Приштине флашом гађао представника Србије.

„Овде не говоримо о политичким састанцима, ни темама, већ о слободној трговини, економској сарадњи, и ако имате такво понашање када говорите о слободној трговини и економској сарадњи надам се да неће такви бити и остали регионални процеси којима председава Приштина“, указала је она.

Рекла је да је Србија учествовала и на састанку регионалне Канцеларије за сарадњу младих, а да је једини тренутак када није је био онак када је Приштина председавала и пренебрегла да они нису Република Косово, и када су покушали да ту иницијативу искористе да би провоцирали Србију и све остале учеснике у региону који не признају такозвану Републику Косово.

„Тада су оштро реаговали и Француска и Немачка, и захваљујем им се на томе. Већ на следећем састанку у Приштини наши представнци су поново учествовали“, додала је она.

Истакла је да док се год будемо држали регионалних споразума и формата који су договорени неће бити никаквих проблема.

„Србија жели да учествује у регионалним иницијативама и наставиће да не одговара на провокације, јер без стабилно и боље повезаног региона нема ни стабилне, ни економски напредне Србије. Што пре сви остали то разумеју као и полтички лидери у Приштини, то боље за све наше грађане“, закључила је она.

Брнабић: О којој реалности прича Мета?

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је данас апеловала на председника Албаније Иљира Мету да се регионалне иницијативе, као што је Процес сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ), не користе за политичке памфлете, већ за прагматичне разговоре о томе како сарадња може да допринесе квалитету живота наших грађана.

„Можда је то за неке реалност, али за нас није, за ПСЈИЕ није, за УН није, и за преко 50 одсто становника планете то није реалност. Не знам о којој реалности он прича", рекла је Брнабић у изјави новинарима после данашњег Самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи, где је Мета позвао учеснике и БиХ да прихвате реалност постојања Косова као државе.

Истакла је да да њена реакција на излагање председника Мете никако није била оштра, већ искрена:

"Чини ми се да нема потребе на регионалним скуповима да било ко даје политичке изјаве и памфлете. Зна се тачно у ком формату ко наступа на оваквим скуповима. То је договорено много раније, не ове године, нисам ја то договорила, већ сам то наследила као сви они“, подвукла је Брнабић .

Указала је да, ако неко држи говор и у њему помене у више наврата такозвану Републику Косово као реалност, да морамо да је признамо, онда није ни место, ни време за тако нешто.

То је, како је подсетила, у супротности са форматом ПСЈИЕ, који не признаје и не познаје Републику Косово, а у супротности је и са званичним ставом домаћина БиХ, као и са многим другим учесницима за столом, који су дошли да разговарају о сарадњи а не ради међусобних провокација.

Каже да је њена молба и порука била да се разговара прагматично о томе шта сарадња може донети квалитету живота гађана, а да, ако се окупљања на оваквим скуповима користе за политичке порукеа које могу да донесу популарност у својој земљи, нема ни потребе за виђања.

„Овде смо да би разговарали о сарадњи. То нам је донело много доброга за наше грађане, регион, политику, економију и друштво. Ајде да наставимо тим путем, да не користимо ово за политичке памфлете“, закључила је председница Владе Србије.