Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Мрља на образу међународне заједнице
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Мрља на образу међународне заједнице

23. јул 2019.

Данас се навршава тачно двадесет година од убиства четрнаест српских жетелаца у селу Старо Грацко, код Липљана. Убијени су на њиви, мучки, рафалима из непосредне близине, онако како то раде звери и бездушници.

 Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

То је један од највећих злочина који се догодио на Косову и Метохији, злочин чији виновници ни након толико времена нису пронађени. Овај злочин је и данас мрља на образу, пре свега, међународне заједнице, која је била неми посматрач масакра невиних људи и која ни после две деценије ништа није учинила да се злочинци пронађу и приведу правди.

На тај начин, међународна заједница која је преузела одговорност да на Косову и Метохији осигура безбедност, право и правду за сваког појединца, заједно са представницима привремених институција самоуправе у Приштини шаље поруку да су злочини над Србима на Косову и Метохији дозвољени и да правда за српске жртве не постоји.

Ми се данас сећамо и оплакујемо невине жртве из Старог Грацког, али и врло јасно поручујемо да је српски народ решен да остане и опстане на нашој светој косметској земљи, упркос свим неправдама и притисцима. На неправду су Срби навикли, али на угњетавање и понижавање никада. И Србија је данас јача, спремнија и одлучнија да на евентуалне такве покушаје одлучно одговори и заштити свој народ на својој територији. Србија неће дозволити терор и злочине над Србима у покрајини.

Ми ћемо наставити да инсистирамо на истини о страдањима жетелаца у Старом Грацком, али и свих наших сународника који су на Косову и Метохији убијени само зато што су Срби. У том нашем трагању за истином, показаће се да је оно што поједини предствници албанског народа на КиМ описују као праведну борбу за слободу, у ствари, огољени злочин и тероризам. А ти злочини никада не застаревају, нити се заборављају, и злочинце на крају увек стигне рука правде.