Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Србија неће дозволити масовно насиље над Србима на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Србија неће дозволити масовно насиље над Србима на КиМ

23. јул 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упозорио је данас привремене приштинске институције да њихово ћутање и нереаговање на насиље над Србима може да има огромне последице, а међународној заједници поручио да већ одавно не врше свој посао за који су плаћени и због чега су послати на КиМ.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је то рекао новинарима у Београду упитан да прокоментарише још једно у низу застрашивање Срба, што се десило јуче са Србином у Гњилану који је претучен.

"То како се према Србима на КиМ односе приштинске институције је срамота, а ово насиље је и спровођено директно од представника приштинских институција", рекао је Ђурић.

Како је рекао директор владине Канцеларије, не може се само застрашивањем назвати то што је један седамдесетогодишњи човек пред својом супругом извучен из аутомобила - и то члан једне од ретких српских породица у Гњилану - и пребијен.

Подсетио је и да је дан пре тога ухапшен на Јарињу други Србин, који је такође са својом супругом, био да посети своје огњиште у близини Грачанице.

"Цела та кампања која се води има за циљ да Србе додатно застраши, има за циљ да пред домаћом албанском јавношћу на КиМ направи неку врсту лажног баланса у којем ће се вршити додатни притисак на Србе на терену и последица једне шовинистичке еуфорије на коју је претходних дана упозоравао и председник Александар Вучић", рекао је Ђурић.

Сматра да је мудар савет који је председник Вучић дао српским представницима на КиМ - да ни на који начин не улазе у унутрашњо - политичке сукобе Албанаца.

"Ми се бавимо својим народом, желимо да помогнемо свом народу што више, у оквиру тога се и спроводи план председника Вучића који у овом тренутку значи реализацију 149 различитих пројеката подршке народу на КиМ", казао је Ђурић.

Као важну поруку српском народу на Космету, Ђурић је истакао то да је цео српски народ и држава Србија уз њих и да било какво масовно угрожавање безбедности Срба на КиМ неће бити толерисано.