Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Амбуланте сметају онима којима смета српски народ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Амбуланте сметају онима којима смета српски народ

03. септембар 2019. Извор: Танјуг

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је, приликом обиласка амбуланте у селу Старо Грацко, која је прексиноћ четврти пут обијена, истакао да амбуланте могу да сметају само онима којима смета и српски народ.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је, након обиласка просторија, рекао да провалници нису ништа однели од лекова и медицинске опреме, што значи да мотив није била пљачка.

"Требало је да се упуту порука Србима, као што су пре седам дана послали поруку тако што су овде оставили секиру у амбуланти. Не знам шта више треба да се деси и шта све овај народ овде треба да преживи", рекао је Петковић.

Он је подсетио да се провала у амбуланту догодила у истој ноћи када и напад на српског младића у Косовској Митровици и када је Србину у Племетини запаљено 300 бала сена.

"За екстремизам Албанаца према Србима и за ту шовинистичку мржњу су одговорни пре свега албански политичари, који својим неодговорним изјавама и провокацијама подгревају ситуацију и све се то преноси на албанско друштво", упозорио је Петковић.

"Држава Србија, председник Александар Вучић и директор канцеларије за КиМ Марко Дјурић ће учинити све, као што чине и свих ових година, да заштите српски народ. Ми позивамо на мир и говоримо да је неоопходно да додјемо до компромисног решења, али да неко малтретира наш народ и да он буде физички угрожен, то нећемо дозволити", поручио је Петковић.

Албанцима је, како је објаснио, свеопшта антисрпска хистерија потребна у кампањи за привлачење гласова, и Срби, према Петковићевим речцима, на истим изборима треба да дају снажан одговор, тако што ће на њих изаћи јединствени.

Градоначелник Грачанице Срдјан Поповић сматра да је још једним нападом на Амбуланту у Старом Грацком мештанима упућена порука да нису пожељни на КиМ.

"Ствара се једна атмосфера у којој је систем немоћан да се бори са ситним провокаторима, са људима који нападају институције које помажу свима... У оваквој атмосфери не желимо да живимо, али то не значи да нећемо да се боримо и супротставимо оваквим глупостима", казао је Поповић.

Директор КБЦ Приштина Братислав Лазић оценио је да је све већи ниво фрустрације оних чији је основни задатак наношење штете Србима на КиМ.

"Они посежу за оним што нико не би никада урадио. Напасти здравствену установу значи да сте фрустрирани јер нисте успели да остварите неке своје жељене циљеве", казао је Лазић, и додао да српски здравствени радници треба да узврате чврстином и стабилношћу у обављању професионалних обавеза.